Miten esim Turun tuomiokirkkotorilla historiallisia kerrostumia kaivetaan yli kolmen metrin syvyydestä torikiveyksen alta? Miten 1200-luvun rakennusten jäänteet on niin syvälle hautautuneet?
Vastaus
Lähetin kysymyksesi Turun kaupunkiarkeologian tutkijalle Tanja Ratilaiselle, joka vastasi näin:
"Tätä ihmetelläänkin usein. Kaupungeissa on ollut useita tulipaloja, joissa rakennuksia on tuhoutunut tai niitä on myös purettu uudistusten tieltä. Uusia rakennettaessa on siivottu pahimmat jäljet pois ja usein maahan on jäänyt alimpia perustuskiviä ja hirsiä joiden päälle sitten on rakennettu uutta. Lisäksi ihmistoiminta on muutoinkin tonteille ja kaduille tuottanut kaikenlaista jätettä, jota toki on siivottukin pois, mutta pikkuhiljaa tontit ja katutasot ovat kerrostuneet/kohonneet aikaisempien jäätyä pois käytöstä ja uutta päälle rakennettaessa. Hapettomissa, kosteissa ja tiiviissä kerrostumissa ei tapahdu myöskään maatumista samalla tavalla kuin sellaisissa olosuhteissa, joihin happi pääsee, joten orgaaninen aines säilyy hyvin, esimerkiksi hirret saattavat olla todella hyväkuntoisia.
Tuomiokirkon ympäristöstä ei ole vielä arkeologisissa tutkimuksissa löydetty 1200-luvulle ajoittuvaa kaupunkia, vain kyntöauran jälkiä. Kaupunkiasutus on siellä alkanut vasta noin vuonna 1300."
Lähteet:
Turku.fi. Kaupunkiarkeologia. https://www.turku.fi/kulttuuri-ja-liikunta/museo/palvelut/arkeologia/kaupunkiarkeologia
Kommentoi vastausta