Mitä tekemistä krimiturkilla on Krimin kansa?

Kysytty
5.3.2014

Mitä tekemistä krimiturkilla on Krimin kansa?

Vastaus

Vastattu
5.3.2014
Päivitetty
8.1.2019

Krimiturkin turkis on peräisin Krimin ja muualla Keski-Aasian alueella kasvatettavista karakul-lampaan turkiksesta. Turkis on erityisesti sen karitsan nahasta muokattu erittäin pienikiharainen turkislaji.

59 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Hei,

Mitä on kriminkoipi? Minulle myytiin joskus kaupassa turkki, jonka sanottiin olevan kriminkoipea ja arvokkaampi kuin tavallinen kriminturkki. Turkin pinta ei ole pientä kikkaraista turkista, kuten kriminturkki yleensä on.

Asia on juuri päinvastoin: kriminkoipiturkki on halvempi kuin varsinainen krimiturkki, koska raajoissa karva ei ole yhtä kiharaista. Mitä tiukempi kihara, sen arvokkaampi turkis.

Krimiturkki tehdään karakul-lampaasta, sen kiharavillaisista karitsoista. Niitä kasvatetaan erityisesti Uzbekistanissa ja Afganistanissa. Karitsa on tapettaessa enintään kolmen päivän ikäinen. Parhaat ja kalleimmat turkikset saadaan siten, että viilletään viimeisillään raskaana olevan lampaan maha auki ja otetaan vielä syntymätön sikiö ulos. Tällöin saadaan kaikkein tiukkakiharaisin turkis.

Eläinaktivistien propagantaa. Tuolla menolla kaikki lampaat kuolisi sukupuuttoon afgaaneilla ym muilla kansoilla.

De facto tuo syntymättömän. Etiikka ja moraali toisenlaista toisaalla ja toisessa ajassa. Hintavuus juuri siksi, että kovin montaa emoa ei kannata teurastaa karitsoimisaikana kylmäketjuttomassa yhteiskunnassa.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.