Mitä tarkoittaa tietotekniikkasanastossa lyhenne VPN? Tietääkseni termi on lyhenne sanoista "Virtual Private Network"? Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Mistä…

Kysytty
17.7.2000

Mitä tarkoittaa tietotekniikkasanastossa lyhenne VPN? Tietääkseni termi on lyhenne sanoista "Virtual Private Network"? Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Mistä saisi lisäinfoa? VPN liittyy tietoturvaan ja mahdollisesti palomuureihin...

Vastaus

Vastattu
17.7.2000
Päivitetty
17.7.2000

VPN=Virtual Private Network, kuten kysyjä arvelikin. Petteri Järvinen selittää termin teoksessa "PC Tietosanakirja 99" näin: "Useasta paikallisesta osaverkosta muodostuva kokonaisuus, jossa erilliset verkot on kytketty yhteen julkisen internetin kautta. Verkko näkyy yhtenäisenä. Tieto osaverkkojen välillä kulkee salattuna."

Tietokone-lehden internet-sivuilta voit hakea esim. uutishaulla "VPN" uutisartikkeleita, joissa on jonkin verran tietoa uusimmista sovelluksista ja käyttöyhteyksistä. Internet-osoite on http://www.tietokone.fi.

Virtual Private Networking -nettisivut löytyvät osoitteesta http://www.vpn.com/. Nämä sivut ovat valitettavasti englanninkieliset. Myös eri hakuohjelmilla löytyy paljon tietoa VPN:stä, mutta melkeinpä kauttaaltaan nämä ovat englanninkielisiä (esim. http://www.evreka.fi ja hakusana "VPN"/"Virtual Private Networks")

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi täältä.

Kommentit

VPN-sovellus tarkoittaa "virtuaalista erillisverkkoa" (englanniksi Virtual Private Network). VPN-protokollaa hyödyntävä sovellus on kehitetty verkkoyhteyksien yksityisyyden turvaamiseksi, esimerkiksi pankit, koulut ja yritykset käyttivät tätä teknologiaa turvalliseen kommunikointiin ennen, kun VPN-sovelluksista alkoi tulla stardardisovelluksia yksityiskuluttajille.

VPN on tietokoneelle tai muuhun vastaavaan laitteesseen (esimerkiksi älypuhelimeen) asennettava sovellus, johon laite ottaa yhteyden ennen internet-yhteyttä. VPN-sovellus yhdistää sille omistettuun palvelimeen, joka kryptaa käyttäjän tietoliikenteen eikä näytä sen sisältöä ulkopuolisille. Tavallisimmin tätä käytetään nykyään esimerkiksi maaestojen kiertämiseen, jos suoratoistopalvelu on estetty jonkin maan ulkopuolella.

Sovelluksilla on nykyään useita palvelimia ympäri maailmaa ja jos esimerkiksi Suomessa sijaitseva IP-osoite on blokattu jossain muualla, niin se on kierrettävissä yhdistämällä VPN kohdemaan palvelimeen, jolloin käyttäjän ulosnäkyväksi IP-osoitteeksi vaihtuu kohdemaassa sijaitsevan palvelimen osoite.

VPN-teknologia on täysin laillista ja sitä pidetäänkin hyvin suositeltuna nykypäivän verkkoselauksessa, jossa tietojen urkinta on arkipäivää, varsinkin julkisissa verkoissa, jossa tietojenkalastelijat voivat saada paljon henkilökohtaisia tietoja selville pelkän IP-osoitteen perusteella. VPN-sovelluksista ja niiden käytöstä löytyy kattavasti lisätietoa osoitteesta https://vpn-suomi.fi/.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?