Otsikko
Mitä tarkoitetaan termillä maametalli? Onkon olemassa muita metalleja kuin maasta louhittuja? Ja mistä tulee termi maametalli?

Kysytty

Mitä tarkoitetaan termillä maametalli? Onkon olemassa muita metalleja kuin maasta louhittuja? Ja mistä tulee termi maametalli?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Maametallit on vanhentunut termi, jota on eri yhteyksissä käytetty sekä jaksollisen järjestelmän ryhmän 3 että ryhmän 13 alkuaineista. Kirjassa Kemia / Antti Kivinen, Osmo Mäkitie. --  Helsinki : Otava, 1988. 478, sivua. ISBN: 9789511101369, sivulla 393 nimetään varsinaisiksi maametalleiksi Skandium (Sc), Yttrium (Y), Lantaani (La) ja Aktinium (Ac).


”Maametalli” nimitys on suora käännös ruotsista (jordartsmetaller) tai saksasta (erdmetaller), joissa kielissä sanat ”jord” tai ”Erde” vanhemmassa kielenkäytössä viitasivat oksideihin. Maa-ilmaisua käytettiin historiallisesti tiettyihin aineisiin, joiden aikoinaan ajateltiin olevan elementtejä, ja tämä nimi oli lainattu yhdestä Platonin neljästä klassisesta elementistä, muut kolme olivat ilma, vesi ja tuli. "Maametallien" todettiin myöhemmin olevan metallioksideja, ja vastaavat metallit luokiteltiin vastaaviin ryhmiin; harvinaiset maametallit ja maa-alkalimetallit. 

”Harvinaiset maametallit” nimitys on taasen historiallinen ja harhaanjohtava. Maametalleja löytyy luonnosta paljon. Yleisintä eli ceriumia on maankuoressa yhtä paljon kuin kuparia ja harvinaisintakin, tulliumia, 200 kertaa enemmän kuin kultaa. Harvinaisiksi REE-metalleja nimitetään siksi, etä ne esiintyvät hyvin pieninä pitoisuuksina ja hankalissa mineraalityypeissä. Harvinaiset maametallit ovat pehmeitä, helposti muokattavia ja reaktiivisia alkuaineita, joiden poikkeukselliset kemialliset ja fysikaaliset ominaisuudet tekevät niistä välttämätömiä nykypäivän tekniikassa. Harvinaisiin maametalleihin kuuluvat jaksollisen järjestelmän kolmannen ryhmän 17 alkuainetta: skandium ja ytrium sekä kaikki 15 lantanoidia eli lantaani, cerium, praseodyymi, neodyymi, prometium, samarium, europium, gadolinium, terbium, dysprosium, holmium, erbium, tullium, yterbium ja lutetium. Prometium on radioaktiivinen alkuaine, jota ei ole tavattu luonnossa, ja skandium ei yleensä esiinny muiden lantanoidien yhteydessä.  

Metalleja on myös mm. kuussa, Marssissa ja meteoriiteissa.

Lisätietoja:

Martti Paju ja Kari Aittoniemi. Harvinaiset maametallit. Materia, 2013, No 2, s. 69-73. https://vuorimiesyhdistys.fi/wp-content/uploads/2019/09/Materia_2013-2…

Jarmo Wallenius. Harvinaiset maametallit pyörittävät maailmaa. Kemia, 2013, no 2, s. 12-15.
https://www.kemia-lehti.fi/wp-content/uploads/2013/02/kem112_maametalli…

http://www.helsinki.fi/yliopistonhistoria/oivallukset/2_oivallus.htm

https://fi.wikipedia.org/wiki/Maametalli

https://yle.fi/uutiset/3-9410732

Lunar sourcebook : a user's guide to the moon / [edited by] Grant Heiken, David Vaniman, Bevan M. French. --  Cambridge : Cambridge University Press, 1991.

http://www.geologia.fi/index.php/2018/06/27/meteoriittien-ominaisuudet/ 

http://www.geologia.fi/index.php/2018/04/23/hello-world/

3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.