Mitä pitäisi tehdä Raamatulle tai virsikirjalle, joka on tullut tiensä päähän? Ei ole kyse mistään sukuraamatusta, vaan ihan tavallisista nykypainoksista,…

Kysytty
23.5.2013

Mitä pitäisi tehdä Raamatulle tai virsikirjalle, joka on tullut tiensä päähän? Ei ole kyse mistään sukuraamatusta, vaan ihan tavallisista nykypainoksista, joilla ei ole suurta rahallista arvoa ja joita minulle vain on kertynyt enemmän kuin tarvitsen. En haluaisi lahjoittaa kirjoja eteenpäin, koska niissä on merkintöjä alkulehdillä. Onko olemassa jotain suositusta, miten tällaisesta kirjasta voi hankkiutua eroon ilman että kirjan pyhyys kärsii?

Vastaus

Vastattu
24.5.2013
Päivitetty
5.12.2018

Kirjastossa risat Raamatut hävitetään kuten muutkin kirjat. Ymmärtääkseni luterilainen Raamattu ei esineenä ole pyhä.
Turun ev-lut seurakuntien sivuilta voisi kysellä tarkempia tietoja
https://www.turunseurakunnat.fi/portal/fi/ota_yhteytta/verkkotoimitus/

Kysyin itsekin sieltä ja sain seuraavanlaisen vastauksen:

Hienoa olisi että, jos vanha Raamattu on niin kulunut ja lukukelvoton tai se koetaan vanhana käännöksenä tarpeettomaksi, se hävitetään sen arvoa kunnioittaen. Kannet ja paperi eivät tietenkään sellaisenaan ole arvokkaita, vaan arvo on kirjan sisällössä.

Vanha tapa on ollut, että vanhat ja huonokuntoiset Raamatut on - Suomen lipun tapaan - poltettu. Se on koettu kunnioittavaksi tavaksi hävittää ne. Harvemmalla kuitenkaan on siihen nykyään mahdollisuutta.

Hyväkuntoiset Raamatun tai virsikirjan voi aina lahjoittaa edelleen jollekulle joka niitä tarvitsee tai kierrättää vaikkapa antikvariaattiin seuraavaa tarvitsijaa odottamaan.

Turussa on ollut tapana antaa mahdollisuus tuoda ylimääräiset tai huonokuntoiset Raamatut ja virsikirjat seurakuntayhtymän keskusrekisteriin, jonka kautta ne hoidetaan eteenpäin asianmukaisesti. Seurakuntien keskusrekisteri Eerikinkatu 3, katutaso, avoinna ma-pe 8-15.30.

Pääasia kai on, että kun vanhan Raamatun hävittää, kokee tekevänsä sen - ei välinpitämättömästi ja huitaisten vaan - harkiten ja kunnioituksella.

Virsikirja on ennemminkin "käyttökirjallisuutta" ja sen voi mielestäni hyvin lajitella paperinkeräykseen.

37 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Raamattu esineenä ei ole pyhä, ja sisältöhän elää lukijan sydämessä.

Raamattu on kirja jota jokainen ehkä pitää kirjahyllyssään ja lukee jos siltä tuntuu.
Hävittäminen on minusta ihan ok jos raamattu viedään paperinkeräykseen ja hävitetään sitä kautta , eihän se uskoa muuta eikä häpäise . Vain sydämmessämme usko asuu ja raamattu antaa tukea uskomukseemme ja elämäämme .

Onko vanhalla raamatulla arvoa? Minulla on vanha raamattu olettaisin että se on vanha. Muutama alussa oleva sivu puuttuu mutta kirja on muuten hyvässä kunnossa. Missä sen ikää voisi tiedustella kun en itse tiedä niistä mitään.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.