Mitä aineita sitrushedelmien pinnalla on ( säilöntä- ym. ) ja miten ne on poistettavissa turvallisesti - eli riittävän puhtaaksi jotta niitä voi käyttää…

Kysytty
2.11.2006

Mitä aineita sitrushedelmien pinnalla on ( säilöntä- ym. ) ja miten ne on poistettavissa turvallisesti - eli riittävän puhtaaksi jotta niitä voi käyttää elintarvikkeina, esim. vesikannuun, tai kalan kanssa, ylipäänsä että ovat turvallisia nautittavaksi ?

Vastaus

Vastattu
6.11.2006
Päivitetty
6.11.2006

Tuoreiden hedelmien pinnalla (myös sitrushedelmien)käytetään useita eri pintakäsittelyaineita: E901-E914. Näihin kuuluvat mm. mehiläisvaha ja kandelillavaha jotka muodostavat suojaavan pintakerroksen ja lisäävät kiiltoa.
Lisäaineiksi luetaan vielä 27.11-06 asti E 230-232. Nämä aineet: bifenyyli, difenyyli, ortofenyylifenoli estävät homeiden kasvun ja ne on sallittu ainoastaan situshedelmien pintakäsittelyyn. Mainitun päivämäärän jälkeen niiden käyttö on edelleen sallittu, mutta sen jälkeen ne luetaan torjunta-aineiksi.
Elintarvikeviraston sivuilta saat lisätietoa mainituista lisäaineista:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/lisaaine…

Sitrushedelmät käsitellään yleensä pakkausasemilla sienitautien torjunta-aineilla.
Sitrushedelmien kuorten sisältämien torjunta- ja säilöntäaineiden takia niiden kuorten jatkuvaa tai runsasta käyttöa ravinnossa ei ole syytä suosia. Osa näistä aineista lähtee, (arvio 30% pintakäsittelyaineista), lähtee pesemällä ne huolelliseti kuumalla vedellä ja harjalla juoksevan veden alla.
Sitrushedelmien torjunta-aineista saa tarkempaa tietoa ottamalla yhteyttä elintarvikevirastoon:
http://www.evira.fi/portal/fi/evira/

3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.