Mistä löytyisi kotimainen elokuva "Säädyllinen murhenäytelmä" vuodelta 1998? Elokuvaa ei löydy nettikaupoista, ei kirjastoista, ei leffavuokraamoista…

Kysytty
28.5.2018

Hei! Mistä löytyisi kotimainen elokuva "Säädyllinen murhenäytelmä" vuodelta 1998? Elokuvaa ei löydy nettikaupoista, ei kirjastoista, ei leffavuokraamoista. Mistäköhän syystä kotimaisen elokuvan saaminen katsottavaksi on näin hankalaa?

Vastaus

Vastattu
28.5.2018
Päivitetty
24.1.2019

Tämä elokuva julkaistiin vuonna 1999 VHS-kasettina ja ainakin yksi sellainen on säilynyt yleisten kirjastojen kokoelmissa. Tuo ansiokas säilyttäjä on Nurmeksen kirjasto, jonka varastosta kasetti löytyy ja on tätä kirjoittaessani hyllyssä. Seuraavaksi kannattaa mennä omaan kirjastoon ja pyytää tätä kasettia kaukolainaksi.

Kysymyksen jälkiosaan voi vastata kahdella selityksellä. Ensinnäkään tätä elokuvaa ei ole julkaistu DVD-muodossa, joka on nykyään yleisin elokuvien tallennemuoto kirjastoissa. Toiseksi tämä elokuva on varmaan ollut useammankin kirjaston kokoelmassa, mutta kun aikaa sen julkaisemisesta on pian 20 vuotta, se on eri syistä poistettu kokoelmista.

Tässä yhteydessä voi vain ääneen harmitella sitä, ettei meillä ole ratkaisu kirjastojen elokuvakokoelmien kansallista varastointia. Meillä on kyllä Helsingissä Kansallinen audiovisuaalinen arkisto eli KAVI, jonka kokoelmissa tämäkin elokuva on, mutta se ei harjoita elokuvien kaukolainausta vaan ne täytyy katsoa paikan päällä osoitteessa Sörnäisten rantatie 25.

Heikki Poroila

3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Elokuva esitetään 26.2. Yle Teemalla.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.