Missä tarussa on esiintynyt basiliski?Se on myös paholaisen ruummillistuma.

Kysytty
19.5.2022

Missä tarussa on esiintynyt basiliski?Se on myös paholaisen ruummillistuma.

Vastaus

Vastattu
24.5.2022
Päivitetty
24.5.2022

Käärmeen ja kukon yhdistelmäksi kuvattu basiliski on kummitellut eurooppalaisessa tarustossa antiikin ajoista asti. Vanhimmat viitaukset basiliskiin katsotaan yleensä löytyvän roomalaisen Plinius vanhemman teoksesta Naturalis historia noin vuodelta 79. Siinä basiliskia kuvataan käärmeiden kuninkaaksi, koska se kulkee pystypäin ja sillä on päässään kultainen kruunu. Sen katseen sanotaan surmaavan ihmisen ja sen hengityksen hävittävän kasvit sekä halkaisevan kiviä.

Myös runoilija Marcus Antonious Lucanus kuvasi basiliskia samoihin aikoihin. Hänen kuvauksessaan kuullaan basiliskin olevan niin myrkyllinen, että sen yli lentävät linnut putoavat kuolleena maahan ja että jos sitä lyödään keihäällä, myrkky virtaa keihästä pitkin ja surmaa hyökkääjän. Roomalaiset uskoivat basiliskien syntyneen nykyisen Libyan alueella.

Kristillisellä ajalla basiliskista tuli synnin ja paholaisen sekä myöhemmin joillekin protestanteille paaviuden symboli. Siihen viitataan joissain Jesajan ja Psalmien kirjan käännöksissä. Keskiajalta lähtien basiliskia on kuvattu kukkona, jolla on käärmeen kieli ja häntä sekä lepakon siivet. Noin 600-luvulta lähtien sen uskottiin syntyvän, kun seitsemänvuotias kukko munii Siriuksen ollessa taivaalla ja rupikonna hautoo munan. Havaintoja elävästä, kuolleesta tai syntymässä olevasta basiliskista kirjattiin eri puolilta Eurooppaa aina 1600-luvulle asti. Tunnetuin tapaus oli Varsovassa vuonna 1587. Väitetään, että siellä kellarissa piileskellyt basiliski pyydystettiin elävänä sen jälkeen kun se oli surmannut useita ihmisiä myrkyllisillä höyryillään.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Basiliski

https://www.bestiary.ca/beasts/beast265.htm

https://cryptozoology.fandom.com/wiki/Basilisk

https://www.smithsonianmag.com/history/on-the-trail-of-the-warsaw-basil…

https://web.archive.org/web/20081209023754/http://www.eaudrey.com/myth/…

http://www.pantheon.org/articles/b/basilisk.html

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.