Missä ihmiset kävivät lääkärissä hakemassa apua ja hoitoa ennen terveyskeskus-järjestelmää. Maalla oli varmaan kunnan lääkärit, mutta entä kaupungeissa esim…

Kysytty

Hei, missä ihmiset kävivät lääkärissä hakemassa apua ja hoitoa ennen terveyskeskus-järjestelmää. Maalla oli varmaan kunnan lääkärit, mutta entä kaupungeissa esim. Helsingissä ?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Terveyskeskusjärjestelmä luotiin 1970-luvulla. Sitä ennen maalla toimivat kunnanlääkärit ja kaupungeissa kaupunginlääkärit. Lääkärinviran olemassaolosta ja hoidosta säädettiin lailla. Laki velvoitti jokaisen kunnan, kauppalan ja kaupungin järjestämään alueelleen lääkärinpalvelut julkisin varoin. Kuntien velvollisuuksiin kuului järjestää myös riittävä määrä kätilöitä, terveyssisaria/ sairaanhoitajia ja koululääkäreitä. Lisäksi sairaalapaikkoja tuli jokaisella kunnalla olla käytettävissään tietty määrä asukaslukua kohti.

 

Lähde: Terveydenhuollon historia, Gummerus, 1992

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Maalla kunnanlääkäri teki kotikäyntejäkin, myös taloihin joista oli 300 m kinttupolkumatka autotielle kuten minun lapsuudenkodissani kun mummo sairasti.

Kiitos lisätiedosta.
Meidän vastauksien on perustuttava jäljitettävään lähteeseen enkä siksi halunnut "kahvipöytäkeskustelussa" saamiani tietoja vastaukseeni laittaa.
Kommentoimalla tietoa voi kuitenkin lisätä kuka vain, joka asiasta enemmän tietää.

Kuvittelin lisänneeni tällaiseen kysymykseen kommentin, jossa kerroin, että Helsingissä Oulunkylässä oli vielä 60-/70-luvulla kunnanlääkäri - häntä kutsuttiin kunnanlääkäriksi, mutta en tiedä, oliko se virallinen virkanimeke, aiemmin oli kyseessä lääninlääkäri - nimeltään Ernst Lindroos. Hän mm. kirjoitti minulle lääkärintodistuksen ajokorttia varten. Todistus kirjoitettiin todennäköisesti vuoden 1970 puolella, koska sain ajokortin tammikuussa 1971, ja pitihän paperit olla kunnossa pari kuukautta etukäteen, kun ei ollut vielä nykyisiä tietokonejärjestelmiä. Hän kävi meillä myös kotikäynnillä 60-luvun alussa, kun äitini oli sairas. Hänellä oli erikoinen auto - Panhard.
Lindroosilla oli vastaanottotilat huvilamaisen puutalon yläkerrassa Patomäentie 3:ssa. Talo on ollut pitkään jäljellä, netissä kaupunginosat.fi-Oulunkylä -sivulla on kuvakin, ja maininta, että sitä kutsuttiin lääkäritaloksi. Ellei minun antamani tieto riitä tai ole mielestäsi uskottava, niin etsipä tuo nettisivu ja siitä kohde 5 - tai pyydä Hgin kaupunginarkistosta lääkäriä koskevat asiakirjat.

Ernst Lindroos tuli Oulunkylän kunnanlääkäriksi jo vuonna 1945 (HS 22.3.1945). Oulunkylä oli tuolloin viimeistä vuotta itsenäinen maalaiskunta ennen liittämistään Helsinkiin seuraavan vuoden alusta. Ehkä nimitys juontui hänen kohdallaan tästä?

Kiitos, Rio, valaisevasta lisätiedosta pääkaupunkikokemuksista. Minä olen ensimmäinen "Anonyymi" joka muistelin lääkärin käyntiä mummoni luona maalla. (Kirjallista dokumenttia ei ole, ellei lasketa koulussa myöhemmin laatimaani ainekirjoitusta joka oli täyttä faktaa.) Muistan lisäyksesi - ja ihmettelin sen katoamista ja kirjaston edustajan kommenttia.

Hei,
olen vastauksen tehnyt kirjaston edustaja. En ole poistanut mitään tähän kysymyskeskusteluun liittyvää. Mikäli tarkoitatte nyt antamaani kommenttia jäljitettävästä lähteestä, se on tämän palvelun edellytys. Antamamme vastaus tulee perustua mielellään painettuun kirjalliseen lähteeseen. Tämä etenkin siksi, että sen voivat sitten muutkin käydä halutessaan kyseisestä lähteestä katsomassa.

Oulunkylän nettisivut ovat varmasti hyvä lähde enkä sitä aliarvioi. Vastasin yleisellä tasolla kysymykseen, jossa mainittiin esimerkkinä Helsinki kaupungeista.

Muistan, että ainakin 1940- ja 1950-luvulla apteekista sai oman kaupungin lääkäriluettelon, josta sitten voi valita vastaanottoa pitävän lääkärin. Vastaanotot olivat tavallisissa kerrostaloissa,
usein pienessä yksiössä. Kotikäyntejä tehtiin 1960-luvulla. (Tyttärellä oli tuhkarokko 1969, jonka totesikotonamme käynyt lääkäri.)

Kiitos, Brita, kiinnostavasta tiedosta. En ollut koskaan kuullutkaan kerrostalovastaanotoista. Tarkoititko Helsinkiä, olikohan sellaisia jossain muuallakin?
Lääkäriluetteloja sai ainakin Hgissä apteekeista pitkään, varmaan vielä 70-luvullakin. Viimeisimmissä ostamissani mainittiin jo suurehkojakin yksityisiä lääkäriasemia.

finna.fi:ssä mainitaan eri paikkakuntien lääkäriluetteloja pitkältä ajalta, vielä nykyiseltäkin vuosisadalta. Joitakin on tallessa Kansalliskirjastossa tai muissa yliopistokirjastoissa, muutamat puolestaan ovat kunnallisten kirjastojen kokoelmissa.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.