Millainen on halvin mahdollinen täysin ravitseva ruokavalio?

Kysytty

Millainen on halvin mahdollinen täysin ravitseva ruokavalio?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Valtion ravitsemisneuvottelukunnan mukaan ihmisen ravintoaineiden tarpeesta ja terveyttä edistävän ruokavalion koostumuksesta vallitsee vahva yhteisymmärrys maailmanlaajuisesti. Sen vuoksi eri maiden ravitsemussuositukset muistuttavat pääperiaatteiltaan hyvin paljon toisiaan.

Miten sitten koota päivittäinen ruokavalio mahdollisimman halvalla on toinen kysymys. Villivihannesten käyttö, leivän leipominen, tähteiden käyttö ja ruokalistojen suunnittelu ovat hyviä keinoja pitää ruokamenot kurissa. Näitä keinoja on Suomessakin käytetty pula-aikoina, kun ruoka-aineista on on todella ollut pulaa.

Suomessa Marttaliitto on julkaissut Penninvenyttäjän käsikirjaa vuodesta 1993, vuonna 2006 julkaistiin 20. täysin uudistettu painos. Marttaliiton sivuilta löytyy myös kolmen viikon ruokalista resepteineen, ohjeita http://www.martat.fi/.

Lähteitä:

Penninvenyttäjän käsikirja, Marttaliitto 2006
http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/fi/ravitsemussuositukset/
http://www.martat.fi/neuvot_arkeen/ruoka
http://wiki.partio.net/Villivihannekset

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Penninvenyttäjän keittokirja, Marttaliitto 2006

Bloggari Mike Turitzin on kirjoittanut tästä aiheesta kiinnostavan blogikirjoituksen, jossa hän selvittää halvinta mahdollista tapaa syödä niin, että saa kaikki tarvittavat ravintoaineet. Turitzin kolme dollaria päivässä maksavaan ruokavalioon kuuluu papuja (ei purkissa vaan kuivattuja ja itse keitettyjä), ruskeaa riisiä, parsakaalia ja bataattia, oliiviöljyä, auringonkukan siemeniä ja maitoa. Ruokakulttuurien erot toki vaikuttavat siihen, mikä on halvin mahdollinen vaihtoehto (esim. bataatti ei suomessa ole kovin edullista), mutta perusperiaate on ravitsemuksellisesti tasapainoinen: papuja, riisiä, vihanneksia, kasviöljyä, siemeniä ja maitoa. Lisäksi Turitzin söi B12-ravintolisää, koska B12-vitamiinia on vaikea saada tarpeeksi ilman lihatuotteita.

http://www.miketuritzin.com/writing/eating-healthily-for-3-a-day/

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.