Miksi raiskaus- ja hyväksikäyttötapauksien tuomioissa sovelletaan ensikertalaiselle tuomion lievennyksiä jolloin luodaan mielikuvaa että toiminta olisi…

Kysytty
4.6.2019

Miksi raiskaus- ja hyväksikäyttötapauksien tuomioissa sovelletaan ensikertalaiselle tuomion lievennyksiä jolloin luodaan mielikuvaa että toiminta olisi jotenkin hyväksyttävämpää niissä tapauksissa tai silloin kun edellisestä tuomiosta on kulunut yli kolme vuotta? Ehdottomaan vankeuteen (2 vuotta tai pidempi tuomio) tuomittu ensikertalainen pääsee normaalisti vapauteen, kun puolet tuomiosta on kärsitty.

Vastaus

Vastattu
4.6.2019

Ensikertalaista kohdellaan Suomessa rikoslain mukaan lievemmin kuin rikoksen uusijaa. Ensikertalaisia ovat ne, jotka eivät ole aiemmin syyllistyneet mihinkään tuomittuun rikokseen sekä ne, jotka eivät ole joutuneet vankilaan samasta rikoksesta edeltävien kolmen vuoden aikana. Ensikertalaisille tuomitaan alle 2 vuoden tuomiot lähes aina ehdonalaisina.

Suomen oikeuskäytännössä se, mistä rikoksesta tuomio on annettu, ei vaikuta ensikertalaiselle määrättyihin kevennyksiin. Tuomioistuimet eivät toisin sanoen pyri synnyttämään mielikuvaa, jonka mukaan raiskaus tai vastaava rikos on ensikertalaisen tekemänä vähemmän tuomittava. Se on mielikuva, joka syntyy helposti asiaa tuntemattomalle sen takia, että monet raiskaukset ovat tekijälle kertaluonteisia rikoksia. Suomessa rikosten "törkeyden astetta" kuvastaa käytännössä vain tuomion absoluuttinen pituus.

Heikki Poroila

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.