Miksi Pohjoismaista Suomi ja Ruotsi eivät ole liittyneet NATO:on ja miksi myöskään Irlanti, Sveitsi ja Itävalta eivät kuulu siihen? Onko myös totta, että Suomi…

Kysytty
29.3.2019

Miksi Pohjoismaista Suomi ja Ruotsi eivät ole liittyneet NATO:on ja miksi myöskään Irlanti, Sveitsi ja Itävalta eivät kuulu siihen? Onko myös totta, että Suomi ei olisi voinut tulla NATO:n jäseneksi sen perustamishetkellä ja tähän olisi ollut syynä se, että Neuvostoliitto olisi pitänyt sitä itselleen uhkana? Olihan Norjakin Neuvostoliiton naapuri ja on ollut NATO:n jäsen sen perustamisesta saakka. Olen myös kuullut sanottavan, että Ruotsikaan ei sijaintinsa takia olisi siihen liittynyt, vaikka sehän ei kuitenkaan ollut Neuvostoliiton naapuri. Ja mitä se käytännössä tarkoittaisi, jos Suomesta tulisi NATO:n jäsen? Eli mitä sellaista tapahtuisi, mitä ei tapahdu, jos ei ole jäsen?

Vastaus

Vastattu
2.4.2019
Päivitetty
2.4.2019

Nato perustettiin 1949 yhtenä perusteenaan puolustautua Neuvostoliiton laajentumisen uhkaa vastaan. Vuonna 1948 solmittu Suomen ja Neuvostoliiton välinen YYA-sopimus käytännössä esti voimassaolonsa ajan Suomen liittymisen tällaiseen liitoutumaan.
https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1948/19480017

Ruotsi on onnistunut pysyttelemään sotien ulkopuolella yli 200 vuotta. Sveitsin puoluettomuuden taustaa on etsitty 1500-luvulta asti ja kansainvälisesti se vahvistettiin Wienin kongressissa 1815. Irlannin etuna on syrjäinen sijainti. Itävalta oli toisen maailmansodan jälkeen vuosia jaettuna voittajavaltioiden valvontavyöhykkeisiin. Hankalan pattitilanteen ratkaisuksi maa julistautui puolueettomaksi ja kieltäytyi sotilaallisista liittoutumista. Näissä neljässä maassa liittoutumattomuudella on perinteisesti ollut vankka kannatus, vaikka muunlaisiakin ääniä on kuultu.

Natoon liittyviä velvoitteita ja oikeuksia on käsitelty oheisessa Ylen uutisessa: https://yle.fi/uutiset/3-7448813

Muita lähteitä:

https://outi.finna.fi/Record/outi.1696377

https://www.swissinfo.ch/eng/congress-of-vienna_the-day-switzerland-bec…

https://www.e-ir.info/2011/09/16/deconstructing-the-myth-a-study-of-iri…

https://www.geschichte-oesterreich.com/1945-heute/

https://www.mediathek.at/menschenleben/kriegsende/

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&ved=2ah…

 

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.