Miksi jasmike tuoksuu metsämansikalle? Sisältävätkö jotain samaa tuoksuainesosaa?

Kysytty
11.7.2019

Miksi jasmike tuoksuu metsämansikalle? Sisältävätkö jotain samaa tuoksuainesosaa?

Vastaus

Vastattu
12.7.2019

Yritin löytää jasmiinin (ja jasmikkeen, tuoksun kemiallinen lähde lienee sama, vaikka kasvit eivät ole lähisukulaisia) tai metsämansikan aromin kemiallista selitystä, mutta en löytänyt tämän tolkumpaa: " The approximate composition of jasmine flower oil obtained by enfleurage is benzyl acetate, ∂ - linalool, linalyl acetate, benzyl alcohol, jasmine, indole and methyl anthranilate." Ahomansikasta kertova Wikipedian artikkeli puolestaan toteaa, että "Ahomansikka ei kestä kuumentamista sisältämiensä aromiaineiden vuoksi, vaan maku kitkeröityy. Ne ovat furaanijohdoksia (2,5-dimetyyli-4-metoksi-3(2H)-furanoni = 'mesifuraani' ja 2,5-dimetyyli-4-hydroksi-3(2H)-furanoni ='fydroksimesifuraani')". Näistä tuskin tietomme lisääntyy.

Yleisellä tasolla voinee todeta, että jonkin kasvin tai marjan tuoksu on varsin subjektiivinen asia, koska aivomme tulkitsevat myös tuoksuja suhteessa entisiin kokemuksiin. Itse pidän suuresti niin jasmikkeen kuin ahomansikan tuoksusta, mutta en ole koskaan tullut ajatelleeksi, että ne tuoksuisivat samalta. Täytyy seuraavalla kerralla kun tilaisuus tulee, tutkia tätä puolta tuoksuista (jasmikkeet alkavat kadota, mutta ahomansikoita vielä riittää).

Tuoksuaistimuksia synnyttävät aromiaineet ovat kemiallisesti yleensä varsin monimutkaisia yhdisteitä. Jotkin tuoksut tai hajut ovat ihmisen tulkinnan mukaan hyvin samankaltaisia, mutta kemiallisesti ne saattavat olla silti kaukana toisistaan. Mutta on täysin mahdollista, että jasmikkeen ja ahomansikan aromiaineissa on samoja kemiallisia yhdisteitä, jotka joku pystyy tunnistamaan. Kukkien aromaattiset aineet tähtäävät evoluution puitteissa normaalisti pölyttävien hyönteisten houkutteluun, joten päätyminen samaan kemialliseen yhdisteeseen ei olisi mitenkään ihmeellistä. Samoihin kasviheimoihin ne eivät kuitenkaan kuulu, joten tuoksujen samanlaisuus on puhdasta sattumaa.

Heikki Poroila

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Onpa mielenkiintoinen juttu! Jasmike on lempikukkani, mutta minusta se ei tuoksu ahomansikalle. Tässä se nähdään se ihmisen aistimuksen erikoisuus.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.