Mihin voin ilmoittaa toiveeni nimipäivistä? Sukupuolettomaksi itseni koen, ja haluaisin tasa-arvon nimissä, että myös sukupuolineutraaleja nimiä…

Kysytty
14.1.2021

Mihin voin ilmoittaa toiveeni nimipäivistä?

Sukupuolettomaksi itseni koen, ja haluaisin
tasa-arvon nimissä, että myös sukupuolineutraaleja nimiä muistettaisiin nimipäiväkalenterisa!

Vastaus

Vastattu
15.1.2021

Uusia nimiä otetaan almanakkaan ensisijaisesti niiden yleisyyden perusteella. Vuoden 2010 nimipäiväuudistuksesta lähtien rajana on pidetty sitä, että nimi on annettu vähintään 500 lapselle ensimmäiseksi etunimeksi uudistusta edeltäneen 50 vuoden aikana. Nimen yleisyys ei kuitenkaan ole ainoa kriteeri. Nimen tulee myös sopia hyvin kotimaiseen nimistöön. 

Päätökset uusien nimien mukaan ottamisesta tekee Helsingin yliopiston rehtori. Asian valmistelevat yliopiston nimittämät nimiasiantuntijat, joista toinen huolehtii suomalaisista nimistä ja toinen suomenruotsalaisista nimistä. He esittelevät asian rehtorille, joka tekee siitä päätöksen.

Uudet almanakkanimet valitaan niiden yleisyyden perusteella. Siksi kansalaiset eivät käytännössä voi ehdotuksillaan tai toiveillaan vaikuttaa nimien valintaan. Almanakkatoimistosta voi kuitenkin kysyä eri nimien yleisyyksistä ja saada arvion siitä, onko tietyllä nimellä mahdollisuutta päästä lähivuosina allakkaan. Yhteyttä voi ottaa joko sähköpostitse tai Almanakkatoimiston verkkosivuilla olevan lomakkeen avulla.

https://almanakka.helsinki.fi/fi/

https://almanakka.helsinki.fi/fi/usein-kysyttya-faq.html

https://almanakka.helsinki.fi/fi/tietoa-meistae/yhteydenottolomake.html

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Almanakkaan voi hyväksyä vain lain mukaisia nimiä, ja Suomen nimilaki vaatii edelleen että nimet on binäärisesti sukupuolitettu. Ensin täytyy siis ottaa yhteyttä kansanedustajiin, ennen kuin yliopisto pääsee päättämään aidosti muunsukupuolisista nimistä.

Eikös sukupuolettomana voi pitää sellaista nimeä, joka voi olla sekä miehen että naisen nimi? Mistä niistä saisi tietoa?

Suomen lain mukaan ei voi , koska nimilaki vaatii että nimet on sukupuolistettu.

minä Paulus Kuuva toivon sitä että suomen kieliseen nimipäivä kalenteriin 28.6. lisättäisiin nimi Leon koska ne kuuluvat samaan nimipäivään Leo nimipäivän kanssa.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.