Mihin perustuu sanonta " sadesäällä ilma on happirikkaampaa". Pitääkö se paikkansa ja onko se tieteellisesti mitattu? Johtuuko se esim. ilman epäpuhtauksien pienenmmästä määrästä vai siitä, että vedessä H2O on happimolekyylejä, vai mistä?
Vastaus
Voisi olettaa, että sadeilman "happirikkauteen" vaikuttavat veden happimolekyylit. Ilmatieteen laitoksen kotisivulta löytyy kuitenkin palvelu, jonne voi lähettää kaikenlaisia ilmastoon liittyviä kysymyksiä. Kysymyslomakkeen löydät tästä linkistä: http://www.fmi.fi/palaute/kysy.html .
Kommentit
Sadeilmalla ilmanpaine on ympäristöään alempaa ja korkeapaineella ympäristöä korkeampaa. On tunnetusti kevyempää juosta merenpinnan tasolla kuin vuoristossa. Jos maastonkorkeus on vaikkapa 50 m merenpinnasta, niin matalapaineella ilmanpaine laskee merenpinnan tasolle ja korkeapaineen aikana hengität ympäristöä ohuempaa ilmaa.
Eli silloin, kun on "painostava" ilma, eli matalapaine, niin hengittäminen on helpompaa. Kun taas kauniin sään vallitessa "korkeapaineen" alaisena henki ei tahdo kulkea, kun happea ei saa :)
Kommentoi vastausta