Mihin kirjallisuushistorian aikakauteen sijoittuvat Dickensin Saiturin joulu, Agatha Christien teokset ja Sherlock Holmesit?

Kysytty

Mihin kirjallisuushistorian aikakauteen sijoittuvat Dickensin Saiturin joulu, Agatha Christien teokset ja Sherlock Holmesit?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Charles Dickensin Saiturin joulu (A Christmas Carol in Prose, Being a Ghost Story of Christmas) on julkaistu vuonna 1843. 

Agatha Christien teoksia julkaistiin vuodesta 1920 vuoteen 1976. 

Sir Arthur Conan Doyle kirjoitti Sherlock Holmes -tarinoita vuosina 1887–1927.  

 

Eurooppalaisen ja etenkin englantilaisen kirjallisuushistorian kontekstissa Dickensin voi katsoa edustavan viktoriaanista aikakautta, joka näkyi myös kirjallisuusihanteissa. Viktoriaanisen aikakauden teokset kuvasivat usein teollistumisen ajan yhteiskuntaa sekä tavallisen ihmisen elämän vaikeuksia. Dickensin kerronta ja tyyli oli niin omalaatuista ja tunnistettavaa, että hänen mukaansa nimettiin oma tyylisuuntansa: dickensiläisyys. Dickensiläisellä tarkoitetaan tietynlaista satiirista, kaupunkiin (Lontooseen) sijoittuvaa kerrontaa ja karikatyyrisia hahmoja. 

Myös suuri osa Sherlock Holmes -kertomuksista sijoittuu viktoriaaniselle ja osa edvardiaaniselle ajanjaksolle. Kirjallisuushistoriallisesti tuolloin elettiin mm. realismin, naturalismin ja eksistentialismin aikakausia, mutta Doylen salapoliisitarinat eivät varsinaisesti istu näiden tyylilajien ihanteisiin.  Doylen kirjoitustyyliä ja hahmokuvausta on pidetty viktoriaaniselle ajalle tyypillisenä, joskin melko muodollisena (ks. esim. Aithor)

Agatha Christien pitkä ura ulottuu monelle kirjallisuushistorian ajanjaksolle aina myöhäisestä realismista modernismin kautta postmodernismiin. Kannattaa muistaa, että tällaiset ajanjaksot ovat useimmiten jälkikäteen määriteltyjä eivätkä kuvasta kaikkea aikansa kirjallisuutta. Salapoliisikertomukset itsessään on nähty tyypillisenä lajina ns. kultakauden kirjallisuuden ja modernismin välissä. Kuitenkin esimerkiksi Christien Hercule Poirot -kertomuksia on pidetty modernismille epätyypillisinä, koska Poirot itsessään on hahmona niin muuttumaton ja vakaa, eikä romaaneissa problematisoida henkilöhahmon identiteettiä ja olemista samaan tapaan kuin monissa 1920–40-lukujen klassikkoromaaneissa. 


Katso myös: 

Online-Literature: Literary Periods Timeline 

 

 

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.