Luin joskus lukioaikoina läpi matematiikanopettajamme kirjahyllyä. Selkeästi muistan yhden matemaattisen eepoksen, jossa käsiteltiin ulottuvuuksia hyivn…

Kysytty
8.12.2011

Luin joskus lukioaikoina läpi matematiikanopettajamme kirjahyllyä. Selkeästi muistan yhden matemaattisen eepoksen, jossa käsiteltiin ulottuvuuksia hyivn tarinallisista lähtökohdista. Nyt harmittaa, kun en muista kirjan nimeä, mutta jospa joku osaisi auttaa.

Kirjassa eri ulottuvuudet olivat tavallaan omia maailmojaan ja päähenkilö, Neliö, asui toisessa ulottuvuudessa, missä teräväkulmaiset kolmiot olivat pohjasakkaa ja ympyrät pappeja ja ylimystöä. Eräänä päivänä maailmaan saapuu vierilija, Pallo, kolmannesta ulottuvuudesta, ja alkaa opettaa Neliölle ulottuvuuksia. Siinä käydään reissaamassa niin nollaulottuvuudessa asuvan Pisteen kuin ykkösulottuvuuessa asuvan Janan luona ja mitä vielä.

Jos joku tietää edes hämärästi, mikä kirja oli kyseessä, se olisi hieno juttu.

http://keskustelu.suomi24.fi/node/10287039

Vastaus

Vastattu
8.12.2011
Päivitetty
8.12.2011

Etsimäsi kirja lienee matemaatikko Edwin A. Abbottin Tasomaa. Kirja on yhteiskuntasatiiri. "Se sijoittuu kaksiulotteiseen maailmaan, jossa asukkaat ovat monikulmioita. Heidän yhteiskuntaluokkansa määräytyy kulmien määrän mukaan: alimpana ovat naiset, jotka ovat pelkkiä janoja, sitten tulevat kolmiot, neliöt [...]".

Edwin Abbott Abbott: Tasomaa : Moniulotteinen romanssi. (Flatland: A Romance of Many Dimensions, 1884.) Suom. Kimmo Pietiläinen. Terra cognita, 1997. ISBN 952-5202-03-8.

Kustantajan kuvaus: http://www.terracognita.fi/kirjat/9525202038.html
Kuvaus: Wikipedia: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tasomaa
Arvostelu Yliopisto-lehdessä: http://yliopistolehti.helsinki.fi/1997_17/kulttuur.html

4 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.