Luettuani Jules Vernen 'Maailman ympäri 80 päivässä' -kirjan heräsi kysymys. Onko kukaan yrittänyt rikkoa Phileas Foggin "ennätystä"?

Kysytty
12.9.2019

Luettuani Jules Vernen 'Maailman ympäri 80 päivässä' -kirjan, heräsi kysymys. Onko kukaan yrittänyt rikkoa Phileas Foggin "ennätystä"?

Vastaus

Vastattu
16.9.2019
Päivitetty
16.9.2019

Kyllä vain ja se on rikottukin. Jules Vernen teos ilmestyi siis 1873. Vuonna 1889 journalisti nimeltään Nellie Bly lähti matkalle maailman ympäri tarkoituksenaan rikkoa Phileas Foggin fiktiivinen ennätys. Ja hän onnistui yrityksessään: häneltä meni matkaan vain 72 päivää. Samaan aikaan toinenkin nainen, Elizabeth Bisland, Cosmopolitanin reportteri, lähti yritykseen, tarkoituksenaan voittaa Nellie Bly. Elizabeth Bisland oli kuitenkin Nellie Blyta neljä päivää jäljessä. Tapaukset olivat aikansa mediamaailmassa merkittäviä ennätyksen tavoittelijoiden sukupuolen takia, 1800-luvun lopulla kun naisille oli varattu ihan toisenlainen rooli, itsenäiset seikkailijanaiset olivat harvinaisia. 

Muutama kuukausi Nellie Blyn jälkeen George Francis Train matkusti maailman ympäri 67 päivässä ja pari vuotta myöhemmin, vuonna 1890 Train teki vielä uuden matkan - tällä kertaa hän onnistui matkustamaan maailman ympäri vain 60 päivässä. 
 

Verkkolähteitä: 

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/nellie-blys-record-breaking-trip-around-world-was-to-her-surprise-race-180957910/

https://www.weirdhistorypodcast.com/2015/01/22/14-nellie-bly-versus-phileas-fogg/

https://en.wikipedia.org/wiki/Nellie_Bly

https://en.wikipedia.org/wiki/George_Francis_Train

 

 

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.