Kun opistotasoisesta koulutuksesta siirryttiin ammattikorkeakouluun, mitä tapahtui aikaisemmille tutkintonimityksille? Esimerkiksi muuttuiko teknillisessä…

Kysytty
28.7.2015

Kun opistotasoisesta koulutuksesta siirryttiin ammattikorkeakouluun, mitä tapahtui aikaisemmille tutkintonimityksille? Esimerkiksi muuttuiko teknillisessä opistossa opistoaikaan suoritettu paperi-insinöörin titteli” muotoon ”paperi-insinööri AMK, vai säilyikö se ennallaan?
Metsäteknikko muuttui aikoinaan metsäinsinööriksi. Ovatko entiset metsäteknikot nyt metsäinsinööri AMK:ta?
Milloin AMK-koulutukseen siirryttiin (2007?)
Missä oppilaitoksessa koulutetaan tai on koulutettu ”kiinteistöinsinööri AMK:t”
Entä mitä kävi oppilaitoksille? Olenko valmistunut dipl. insinööriksi TKK:sta (1970) vai Aalto Yliopistosta?

Vastaus

Vastattu
29.7.2015
Päivitetty
29.7.2015

Asiassa täytynee erottaa koulutuksen perusteella tulevat tutkintonimekkeet ja työpaikoilla käytettävät ammattinimekkeet. Esimerkiksi osoitteessa http://www.papereng.fi/fi/content/yhdistyksen-esittely/tarkoitus-ja-toi… kerrotaan, että Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa annetaan energia- ja ympäristötekniikan koulutusta, jonka suorittaneet ovat insinöörejä (AMK). He voivat työskennellä paperialalla, jolloin heidän nimekkeensä työpaikalla voi olla paperi-insinööri.

Oppilaitoksesta valmistumisen yhteydessä saadussa todistuksessa on aina sen ajan tutkintonimike ja oppilaitos. Jos valmistumisaikana oppilaitoksesi on ollut TKK, sieltä olet kai ainakin arkikielenkäytön mukaan valmistunut. Toki voit asiasta kertoessasi selventää, että kyse on nykyisestä Aalto-yliopistosta.

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinöörikoulutusta annetaan osoitteesta http://www.ammattikorkeakouluopinnot.fi löytyvien listausten mukaan ainakin Kajaanissa, Kotkassa, Seinäjoella ja rakennustekniikan insinöörikoulutusta Kuopiossa. Ainakin ne soveltuvat kiinteistöalalle, mutta varmaan muutkin koulutukset voivat siihen soveltua. En pysty kuitenkaan tämän kysymyksen puitteissa käymään niitä kaikkia läpi.

Opetus- ja kulttuuriministeriön nettilehdessä osoitteessa http://www.minedu.fi/etusivu/arkisto/2009/0511/amk.html?lang=fi kerrotaan, että ammattikorkeakoulukokeilu alkoi vuonna 1992. Ammattikorkeakoulut vakinaistettiin vuonna 1996. Tuon jutun lopusta löytyy pari lähdettä, joissa on lisää järjestelmän historiasta.

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.