Kirjoitetaanko maatilahallitus isolla vai pienellä? Tarkoitan siis entistä keskusvirastoa.

Kysytty
8.6.2020

Kirjoitetaanko maatilahallitus isolla vai pienellä? Tarkoitan siis entistä keskusvirastoa.

Vastaus

Vastattu
8.6.2020
Päivitetty
8.6.2020

Kielitoimiston ohjepankista löytyvät ohjeet alkukirjaimesta  viranomaisten, virastojen ja oppilaitosten nimissä, http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/203

Siellä sanotaan mm. näin: Valtionhallinto koostuu monenlaisista laitoksista, joiden nimet voivat olla hyvinkin erityyppisiä. Alkukirjaimen koko määräytyy yleensä sen mukaan, minkätyyppistä laitosta nimen loppuosa tarkoittaa. Isolla alkukirjaimella kirjoitetaan valtion keskushallinnon virastojen ja laitosten, valtionyhtiöiden, valtion oppilaitosten ja lakisääteisten eläkelaitosten nimet. Pienellä alkukirjaimella kirjoitetaan valtion keskushallinnon ylinten hallintoelinten ja ministeriöiden sekä tuomioistuinten ja poliisiviranomaisen nimet. Tarkempia ohjeita löytyy ohjepankista.

Kotimaisten kielten keskuksesta löytyy myös lista valtionhallinnon nimistä ja niiden lyhenteistä, http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/533.

Tosin maatilahallitusta ei löydy listasta, sen sijaan se löytyy laista,  Finlex https://finlex.fi/fi/laki/alkup/1988/19880180 ja myös esim. Finto-sanasto, http://finto.fi/cn/fi/page/15804A. Niissä maatilahallitus on kirjoitettu pienellä alkukirjaimella.

Yleisnimet ja erisnimet Iso suomen kielioppi, http://scripta.kotus.fi/visk/sisallys.php?p=553

 

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.