Hollantilaiset sukunimet on hassuja, kuulemma. Heli Laaksosen kirja Lähtiks Föli? kertoo, et he saivat itse keksiä joskus nimensä ja valitsivat vitsillä tosi…

Kysytty
5.12.2019

Hollantilaiset sukunimet on hassuja, kuulemma. Heli Laaksosen kirja Lähtiks Föli? kertoo, et he saivat itse keksiä joskus nimensä ja valitsivat vitsillä tosi kummallisiakin. Onko näin? Olisiko esimerkkejä?

Vastaus

Vastattu
11.12.2019
Päivitetty
11.12.2019

Alankomaissa avattiin väestörekisteri, burgerlijke stand 1811 ranskalaisen hallinnon aikaan  http://www.historien.nl/burgerlijke-stand-wordt-ingevoerd/. Tähän rekisteröitiin väestön tiedot, syntymät, avioliitot ja myös nimet. Nimiä oli ollut aiemminkin eikä sukunimijärjestelmä syntynyt tällöin, mutta tuohon aikaan syntyi paljon uusia sukunimiä. Alankomaalaisista sukunimistä löytyy lähteitä, mutta ne ovat pääosin hollanninkielisi, tämä sukunimipankki toimii osittain myös englanniksi https://www.cbgfamilienamen.nl/nfb/.

Esimerkiksi seuraavissa artikkeleissa kuvataan sukunimiä De naammythe van Napoleon http://www.naamkunde.net/?page_id=162, De geschiedenis van de achternaam http://www.historien.nl/de-geschiedenis-van-de-achternaam/ . Niissä kerrotaan, että sukunimet ovat paljolti syntyneet samoin kuin yleensä, osa on patronyymejä (isännimiä esim. Johansen, Hansen), osa maantieteellistä alkuperää (esim. van Groningen, de Vries), osa ammattinimiä (esim. de Boer) ja osa ominaisuuksia (esim. de Lang). Kuitenkin artikkeleissa kerrotaan myös, että Alankomaissa on paljon  humoristia nimiä, jotka kyllä kuulostavat siltä, että ne on otettu melko lailla vitsin vuoksi ja ehkä kuitenkin protestiksi tuolle ranskalaiselle hallinnolle. Näistä joitakin esimerkkejä: Naktgeboren (alastisyntynyt), Pannekoek (pannukakku), Zondergeld (ilman rahaa), Pottjebier (ruukku olutta), Saterdag (lauantai).

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi täältä.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?