Helsingin sanomissa seurattiin naisten osuutta uutisissa. En muista oliko kyseessä haastateltavien naisten määrä vai mikä. Vieläkö HS tekee tätä, ja mistä…

Kysytty
6.4.2020

Helsingin sanomissa seurattiin naisten osuutta uutisissa. En muista oliko kyseessä haastateltavien naisten määrä vai mikä. Vieläkö HS tekee tätä, ja mistä löytyy?
Seuraako mikään muu "yritys" tällaista tärkeää asiaa?

Vastaus

Vastattu
7.4.2020

Helsingin Sanomat alkoi v. 2017 seurata naisten osuutta lehden artikkeleissa. Juttuvirrasta lasketaan koneellisesti kaikki kokonaiset nimet, joissa on etu- ja sukunimi ja tilastoidaan ne sukupuolen mukaan. Aina laskuri ei kuitenkaan tunnista kaikkia nimiä nimiksi tai se ei tunnista niiden sukupuolta, joten luvussa voi olla joidenkin prosenttien virheitä.

HS:n käyttämä laskuri on ruotsalaisen Prognosis-yhtiö kehittämä ja Suomen median julkiset kokonaisluvut löytyvätkin Prognosiksen verkkosivuilta: http://www.prognosis.se/GE/Finland/. Sivustolta näkee paitsi reaaliaikaisen kokonaistilanteen, myös sanomalehtikohtaisia tietoja. Suomen päiväkohtaiset luvut löytyvät myös Twitteristä tililtä @Tasaarvobotti

Myös esim. Yleisradiolla on oma tasa-arvo-ohjelmansa, jonka tavoite on lisätä Ylen sisällöissä esiintyvien naisten määrää.

 

Lähteet: 

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005594582.html

https://www.journalisti.fi/ajankohtaiset/ylen-tasa-arvo-ohjelma-nosti-reippaasti-naisten-osuutta-haastateltavista-1/

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.