Etsin kuvia ja työpiirustuksia keittiön kiintokalusteista / kaapeista 1700 - 1950-luvulle. Tarvitsemme kuvia ja eteenkin työpiirustuksia kaapeista ,komeroista …

Kysytty
4.4.2008

Etsin kuvia ja työpiirustuksia keittiön kiintokalusteista / kaapeista 1700 - 1950-luvulle. Tarvitsemme kuvia ja eteenkin työpiirustuksia kaapeista ,komeroista ,työtasoista yms. Enso Gutzeitin v:sta 1948 alkaen valmistamat kalusteetkin kiinnostaisivat. Seuraavien henkilöiden suunnitelmat myös kiinnostavat Elna Kiljander (suunnitellut pienviljelijöiden keskusliitolle keittiökaluste vihkosen) Elenius Edvard esim. Kotiemme kauneus ym, Margurel Norman ;ornan Mallikoti,Otavan Mallikoteja jne.

Vastaus

Vastattu
8.4.2008
Päivitetty
10.4.2008

Keittiökalusteiden kuvia tuntuu olevan vaikea löytää. Elinkeinoelämän keskusarkistosta voi tiedustella (puh. 015-321 340) tai hakea heidän valokuvatietokannastaan (http://62.236.120.246/ELKA/kuva.htm). Tietokannan haku toimii hitaanpuoleisesti, mutta jos näytön vasempaan laitaan ilmaantuu napsautettavia otsakkeita, kuvia on löytynyt. Hakusanalla keittiö sain esim. otsikon "Rakennus: sisäkuva rakennuksesta", jossa on jokunen hyvä kuva Enso-Gutzeitin keittiökaapeista. Hakusanalla "Enso-Gutzeit" tulee samoin otsake "Sisäkuva rakennuksesta", mutta kuvissa en huomannut keittiökuvia.

Riitta Miestamon kirjassa Suomalaisen huonekalun muoto ja sisältö (Askon Säätiö, 1981) on muutama keittiökuvakin ja hyvä lähdeluettelo.

Varastokirjastosta (http://www.nrl.fi/) voi oman kirjaston välityksellä pyytää kaukolainaksi vuonna 1924 ilmestyneen kirjan Mallikoti : nelihuoneisen maalaiskodin täydelliset kalusto- y.m. sisustuspiirustukset.

Työtehoseurasta saa skannattuja keittiökalustekuvia 1930-luvulta alkaen. Heidän julkaisemassaan Teho-lehdessä 1983:11-12 oli artikkeli ”Näin luotiin perusteet tehdasvalmisteisille keittiökalusteille”, jonka kopion voi samoin kuin skannattuja kuvia voi kysyä Työtehoseurasta (http://www.tts.fi/ ). Työtehoseura tarjoaa myös maksullista suunnittelupalvelua, jossa heidän markkinointilauseensa mukaan ”rakennuksen ikä ja rakentamisaikakaudelle ominainen sisustustyyli huomioidaan”.

Seuraavista kirjoista voisi olla hyötyä:
Birgitta Conradson & Jane Fredlund: Köket förr i tiden : om arbete och redskap i 1700-talets herrgårdskök, 1800-talets bonde- och torpstuga samt 1900-talets stadskök (ICA-förlaget , 1973) – kirja on mm. Topelia-kirjastossa Helsingissä. Kaukolaina mahdollinen
Talo kautta aikojen : kiinteän sisustuksen historia (Rakentajain kustannus, 1989) – löytyy monista kirjastoista

Käsiteollisuus-lehdessä on todennäköisesti kysyjän kaipaamia keittiökalustekuvia. Lehti löytyy mm Varastokirjastosta (http://www.nrl.fi/), johon voi ottaa suoraan yhteyttä ja kysyä heiltä tarkempia tietoja.

Ornamon mallikodista on tietoa internet-sivulla http://www.curec.net/artikkelit/kulttuuri/4_2005_kulttuuri_makukasvatus… . Käsiteollisuus –lehti julkaisi Margaret Nordmanin suunnittelemat tuolin ja pöydän Ornamon mallikodin keittiön sisustukseen, kuvat ovat mainitulla sivulla internetissä. Käsiteollisuus julkaisi vuosina 1922-1925 mallikotien rakennuspiirustuksia sekä sisustusvaihtoehdot niihin huone huoneelta (http://www.curec.net/artikkelit/kulttuuri/4_2005_kulttuuri_mallikoteja… ). Lehdessä on myös ollut kuvia mallikodeista Tukholman näyttelyssä vuodelta 1930.

Muutamia kaluste- ja sisustuskuvia löytyy Seija Heinäsen väitöskirjasta Käsityö – taide – teollisuus (http://dissertations.jyu.fi/studhum/9513924025.pdf ). Erityisen hyödyllinen tämä verkossa saatavana oleva väitöskirja on laajan lähdeluettelonsa takia (alkaa s. 357 (pdf-sivu) tai 354 (alkup. julkaisun sivu)).

Elna Kiljanderista itsestään löytyy helposti aineistoa, mutta kuvia hänen suunnittelemistaan keittiökalusteista on vaikeampi löytää. Seuraavat ehkä voisi tarkistaa:
Märta Lagus-Waller: Elna Kiljander : arkitekt och formgivare (Svenska Litteratursällskapet i Finland, 2006) – kirja löytyy Turun, Tampereen, Hämeenlinnan, Oulun ja Vaasan yleisistä kirjastoista. Kaukolaina on mahdollinen; sitä varten täytyy kääntyä oman kirjaston puoleen
Kotiliesi 1926:3 – Elna Kiljanderin kirjoittama artikkeli ”Kotiemme sisustamisesta”. Lehti löytyy mm. Varastokirjastosta (ks. ed.)
Avotakka 2007:4 – artikkeli Elna Kiljanderista, muutama kuva suunnittelemistaan esineistä, mutta ei keittiökalusteista. Lehti löytyy monista kirjastoista

Edvard Eleniuksen suunnittelemia kalusteita löytyy Käsiteollisuus-lehdestä. Lehti löytyy mm. Varastokirjastosta (ks. ed.)

Taideteollisen korkeakoulun kirjastosta saanee parempaa tietoa: http://www.aralis.fi/taik.html .

Museoviraston Rakennusperintö.fi > Kalusteet ja varusteet
http://www.rakennusperinto.fi/Hoito/rakenteita_ja_rakennusosia/fi_FI/Ka…

Museoviraston Restaurointikortisto (http://restaurointikuvasto.nba.fi/restkuvasto/asp/rakosahaku.asp - linkin takana kiintokalusteiden haku) on kuvasto, vaikkakaan kysyjän tarkoittamia kiintokalusteiden kuvia siinä ei ole monta.

Astiankuivauskaapin lyhyt historia löytyy Wikipediasta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Astiankuivauskaappi.

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.