Etsin Kalevalasta alkuperäistä painosta, mikä mahtaisi olla sellainen ns. Täydellinen Kalevala painos?

Kysytty
7.3.2020

Etsin Kalevalasta alkuperäistä painosta, mikä mahtaisi olla sellainen ns. Täydellinen Kalevala painos?

Vastaus

Vastattu
9.3.2020
Päivitetty
9.3.2020

Kalevala on Elias Lönnrotin 1830- ja 1840 -luvuilla suomalaisista muinaisrunoista koottu teos. Varsinaisen Kalevalan ensimmäinen painos eli Vanha Kalevala ilmestyi vuonna 1835. Teos painettiin kaksiosaisena. Ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1835 ja toinen osa vuonna 1836. Tämä Kalevala jakautuu 32 runoon ja siinä on 12 078 säettä. Vuonna 1849 Kalevala ilmestyi lopullisessa asussaan 22 795 säettä käsittävänä jaettuna 50 runoon. Erotuksena ensimmäisestä painoksesta vuonna 1849 ilmestynyttä Kalevalaa alettiin kutsua nimellä Uusi Kalevala. Tämä painos tunnetaan nykyisin pelkkänä Kalevalana ja tästä on otettu lukuisia painoksia eri vuosina.(Lähteet: Otavan kirjallisuustieto, 1990 ja Pertti Anttonen: Kalevala-lipas, 1999)

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sivustolta löytyy tutkittua tietoa Kalevalasta sekä mm. vuoden 1849 Kalevalan teksti kokonaisuudessaan ja tarkistettuna. Kannattaa tutustua!

Tässäpä linkki SKS.n verkkolähteisiin:
https://www.finlit.fi/fi/verkkoaineistot-0#.XmXqmkpS_ct

Kysy kirjastonhoitajalta-palvelun arkistosta löytyy lisää Kalevala-aiheisia vastauksia:
https://www.kirjastot.fi/kysy/asiasanat/k/kalevala

 

 

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Lisätietoa Kalevalan synnystä ja myöhemmistä vaiheista löytyy myös Kalevalaseuran "Kalevalan kulttuurihistoria" -sivustolta: https://kaku.kalevalaseura.fi/

Täälllä https://kaku.kalevalaseura.fi/kaikki-kalevalat/ on lueteltu kaikki Elias Lönnrotin versiot, jotka edelsivät vuoden 1849 laajinta Kalevalaa eli tosiaan sitä, joka nykyään tunnetaan Kalevalana.

Mutta eepoksen nimessä "Kalevala" esiintyi ensimmäistä kertaa vuoden 1835 laitoksessa "Kalewala taikka Wanhoja Karjalan Runoja Suomen kansan muinosista ajoista". Sen julkaisupäivä on 28.2.1835, eli jos etsii Kalevalan ensipainosta, tuo olisi varmaankin sitten se.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.