Äitini isoäidin isoäiti oli Pietarissa piikomassa ja tuli raskaaksi ja isästä ei niin tarkkaa tietoa ollut. Ajankohta hieman epävarma, mutta jossain 1850-70…

Kysytty
2.12.2018

Äitini isoäidin isoäiti oli Pietarissa piikomassa ja tuli raskaaksi ja isästä ei niin tarkkaa tietoa ollut. Ajankohta hieman epävarma, mutta jossain 1850-70-luvuilla? Nyt geenitekniikan avulla on käynyt ilmi, että tuo äitini isoäidin isoisä oli kotoisin Väli-Amerikasta.

Mistä löytäisin tietoa jolla voisin tuota ajankohtaa ymmärtää paremmin suomalaisten työskentelyä/oleilua Pietarissa ? Ja muutenkin millainen paikka Pietari tuolloin oli, esimerkiksi olikohan tuo väliamerikkalainen todennäköisimmin satamassa piipahtanut merimies vai porvariston statussymbolina ollut palvelija? Tai jotain muuta...?

Vastaus

Vastattu
3.12.2018
Päivitetty
4.12.2018

Siirtolaisuusinstituutin sivulla on linkkikokoelma, josta voi tehdä hakuja esimerkiksi siirtolaisrekisterin passiluetteloista, matkustajaluetteloista jne. http://maine.utu.fi/emregfree/nimihaku.php . Rajoitettu haku on ilmainen.

Yleisradiossa on sarja Amerikansuomalaisista https://yle.fi/aihe/termi/finto/httpwwwysofiontokokop36990/amerikansuom… . Myös amerikansuomalaiset ovat lähteneet rakentamaan Neuvostoliittoa https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/08/21/amerikansuomalaiset-sirkka-ja-… . https://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/11/20/suomalaisia-pietarissa

Siirtolaisuusinstituutin julkaisu Jouni Korkiasaari: Visuaalinen tilastokatsaus Suomen siirtolaisuuden historiaan. http://www.migrationinstitute.fi/files/pdf/maahan-_ja_maastamuutto/visu…

Suomalaisen siirtolaisuuden historiasarjan, osa viisi on nimeltään Engman Max: Suureen itään : suomalaiset Venäjällä ja Aasiassa. Sen mukaan suomalaiset siirtolaiset ovat olleet mm. kaupan ja teollisuuden yrittäjiä, palvelijoita, käsityöläisiä. Kirjan lopussa on henkilöhakemisto.

Suomalaisen siirtolaisuuden historiasarjan toinen osa on Kero Reino: Suureen länteen : siirtolaisuus Suomesta Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Tämän mukaan kaikki eivät sopeutuneet Pohjois-Amerikan oloihin vaan lähtivät Neuvostoliittoon. 1920- ja 1930-luvulla lähtijöitä arveltiin olleen 5 000-6 000.

Pietarin historiasta on hieman teoksessa Solomon Volkov: Pietari : eurooppalainen kulttuurikaupunki.

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.