Tampere

Tampereen kaupunginkirjastoon hankittu 9. kirjastoauto on lähtenyt reittiajolle 1.12.2009. Se on tullut vuonna 1991 hankitun kirjastoauto Muumipeikon tilalle. Tampereen kaupungin juhlavuoden mukaisesti auton rekisterinumero on TRE-230. Nimikilpailu on vielä käynnissä.

Kirjastoautossa on keskimoottorialusta Volvo B12M ja kori on Kiitokori LIBRIS. Ulkoasun on suunnitellut Mainoscraft Oy mukaellen kaupunginkirjaston uutta visuaalista ilmettä. Auton värityksen on valinnut henkilökunta. Auton pituus on 13 m, leveys 2,55 m ja korkeus 3,4 m. Ilmastointi on toteutettu akkujärjestelmällä ja kolmella Panasonic-ilmalämpöpumpulla. Lämmitystä varten on Webasto Thermo 300 taukopumpulla.

Kirjastoauton sisustus ja varustelu noudattavat aikaisempien kirjastoautojen hyväksi koettuja perusrakenteita. Kirjojen esittelyä varten hankittiin pleksiset telineet normaalin kirjahyllyn päälle. Asiakkaiden käytössä on langaton verkko, yleisöpääte ja tulostin, jolla voidaan myös kopioida.

Tuulikaappi vähentää vetoisuutta ja lämmityksen tarvetta. Sisääntulossa on neljä porrasta, apuaskelma ja kahdet kaiteet. Korin laskumahdollisuus helpottaa myös sisäänkäyntiä. Autossa on hiilidioksidin mittaus ja poisto. Lähietäisyyspeilit on korvattu kolmella kameralla, jotka on liitetty peruutuskameran monitoriin.

Kirjastoautot käyvät 27 koululla joka viikko ja 24 päiväkodilla kerran 4 viikossa. Iltapysäkkejä on kaupunkialueella 96 ja Teisko-Aitolahti-alueella 22. Osastolta toimitetaan lisäksi kirjoja 14 päiväkotiin, kahteen laitokseen ja yhdelle henkilöasiakkaalle. Kirjastoautossa käy vuosittain n. 110000 asiakasta ja tehdään n. 235000 lainausta. Henkilökuntaan kuuluu 10 työntekijää: osastonjohtaja, 2 kirjastonhoitajaa, 1 kirjastovirkailija, 3 kirjastovirkailijaa, jotka toimivat myös kuljettajina, 1 kirjastovirkailija-kuljettaja ja 2 kirjastoautonkuljettajaa.

Kustaa


>> Tampereen kaupunginkirjasto