Turku

Turun uusin kirjastoauto valmistui perjantaina 28. maaliskuuta 2008, jolloin kaksi kuljettajaamme, Api ja Teemu, saivat Kausalassa käyttäjäkoulutusta ja ajoivat auton sen jälkeen Tallillemme. Maanantaina ja tiistaina siirsimme kirjat vanhasta Kolmosesta uuteen Kakkoseen, ja auto aloitti reiteillään 2. huhtikuuta 2008.

12 metrin automme on siis rakentanut Kiitokori oy ja sen alustana on Volvo B12M. Auton ulkoasu myötäilee Turun kaupunginkirjaston uutta ilmettä ja sen on suunnitellut Aimo Katajamäki.

Vanhempi automme, Ykkönen, on matalalattia-auto. Se on osoittautunut vallan mainioksi välineeksi palvella Turun varttuneempaa väkeä – autoon ei tarvitse kiivetä, sinne voi astua. Halusimme kuitenkin uudesta autostamme tasalattiaisen, jotta se toimisi hyvin ruuhkapysäkeillä, kuten kouluilla ja sen sellaisilla. Niinpä sisääntulo oli ratkaistava toisin. Käänsimme portaat auton pituussuuntaan ja teimme niistä loivemmat ja nousultaan matalat (16 cm). Hävisimme tällä ratkaisulla yhden hyllyvälin, mutta katsoimme asian sen arvoiseksi. Ovensuussa on myös invahissi.

Kirjastoauton sisustuksen suunnittelu on hankalahkoa kompromissien tekoa, vaikka suunnittelijoilla kokemusta riittäisikin – meillä yhteensä toistasataa vuotta. Kun auto oli lastattu ja sillä oli kierrelty kotvan aikaa, huomasimme, että jotakin olisi voinut tehdä paremmin. Niinpä kuopuksemme Teemu sai vähine lomineen ryhtyä heinäkuussa remonttimieheksi: asiakkaan työasema käännettiin uuteen uskoon ja uutta hyllyä asennettiin parikymmentä metriä. Hyvä tuli. Hyllymetrejä on autossa nyt pitkälti toistasataa, ja kahden moduulihyllyn kanssa voimme muuttaa kokoelmaa koulu- ja iltakierrosten välillä.

Turussa on siis kaksi kirjastoautoa (ja se kolmas, Vanha Ykkönen, muistatte varmaan €.€.€.)ja ajamme niitä kuuden hengen voimin. Tällä hetkellä neljä meistä ajaa, ensi vuonna ehkä viisi. Periaatteenamme on ollut pitää auto pysäkeillä niin paljon kuin mahdollista. Ajamme Kakkosta kahden hengen voimin kahdessa vuorossa maanantaista torstaihin, perjantaina yhdessä vuorossa. Ykkönen liikkuu yhden hengen voimin yhdessä (ilta)vuorossa maanantaista perjantaihin, jolloin sillä on myös ensin kahden hengen koulukierros. Pysäkilläolotunteja kertyy viikossa 44. Kävijöitä meillä on vuosittain 50 – 60 000 ja lainoja kertyy nykyisellään noin 125 000 vuodessa. Myymme myös kahden pysäkin verran kirjastoautopalvelua Kaarinan kaupungille. Uusi automme tarjoaa kirjastopalveluja kouluilla, laitoksissa sekä lähiöpysäkeillä.

Vuoden 2003 lopulla muutimme kunnostettuihin omiin tiloihin vanhaan ratikkahalliin lähelle Turun linnaa. Kokoelmamme ja automme ovat vihdoin saman katon alla ja toiminta sujuvaa. Haaveenamme on myös, että avaamme joskus ovemme ympäristön asukkaille ja olemme Aurajokisuiston satumaa, kirjallisen kulttuurin kehto, verkko- ja digimaailman portti, kynnyksetön kohtauspaikka, joka kirjastoautojen avulla ulottaa palvelunsa koko Turun seudulle.

Tallin väen puolesta
Kalle Varila

kuvat Teemu Hiltunen ja Kalle

Turun kirjastoauto