Somero

 Upouusi kirjastoauto Somerolla

Someron uusi kirjastoauto starttasi maanantaina 27.10.2008. Se kiertää kaikilla kouluilla, päiväkodeissa ja vanhustentaloilla yksittäisten kyläpysäkkien lisäksi. Auton alusta on Volvon ja kori Kiitokorin.Pituutta sillä on 11,5 m kuten edeltäjällään, 16 vuotta somerolaisia palvelleella Tenruusilla. Noin 260 000 € maksaneen kirjastoauton väri liukuu valkoisesta siniseen. Sen ulkoasun on taiteilija Heikki Paakkasen logon pohjalta laatinut graafinen suunnittelija Anu Törmä työryhmineen. Logo on ollut käytössä Someron kaupunginkirjastossa jo viitisentoista vuotta mm. kirjastokortissa ja aineistotarroissa, mutta hyvin se taipuu myös suuremmaksi kuvaksi auton kylkiin.

Heleä ja valoisa

Auto on sisältä heleä ja hyvin valoisa. Koivuista puupintaa on paljon kuvakirjalaatikostossa, ovissa ja auton ohjaamo- ja virkailijatilassa. Yhtenäisyyden vuoksi myös sisätiloissa on tehostevärinä käytetty sinistä, lasten hyllyissä oranssia. Aineisto on aseteltu käyttäjien ikää ja kokoa ajatellen aikuisille ylemmille, lapsille ja nuorille vastaavasti alemmille tasoille. Järjestelyllä vältetään koulupysäkeillä lainaajien sumppuuntuminen kun lapset hajaantuvat mielenkiintoalueidensa mukaan koko autoon.

Lapsille

Koska kirjastoauton suurimmat käyttäjäryhmät ovat päiväkoti- ja alakouluikäisiä lapsia, annettiin eniten tilaa juuri heille soveltuvalle materiaalille. Helppolukuiset kirjat auton peräosassa ja tieto-ja kuvakirjat suuressa lokerikossa houkuttelevat lukemaan esillä olevin värikkäin kansin. Aikuisiakaan ei ole unohdettu. Sivuikkunan edessä on mukava sohva, jolla istuskellen voi selata vieressä olevan pyörivän lehti- ja dvd-telineen tarjontaa tai valita vastapäisestä tietokirjahyllystä suosittuja terveydenhoito-, käsityö- ja sisustusoppaita.

Uusi auto on otettu innolla vastaan. Kuljettaja-virkailija Jukka Alénille on tuotu monenlaisia lahjoja ja kakkukahvitkin on sohvalla nautittu. Katvealueiden vuoksi Someron autokirjastossa jäädään odottamaan reaaliaikaista tiedonhaku- ja lainausjärjestelmää.

Elina Rasa
kirjastonjohtaja
Someron kaupunginkirjasto

Someron kirjastoauto