Ranua

Kuukkeli

Ranuan kunta sai uuden kirjastoauton helmikuussa 2008. Vanha auto uupui matkalle jo tammikuussa, joten uuden kirjastoauton liikkeellelähtö 10.3. oli todella odotettu tapahtuma. Uuden kirjastoauton nimestä käytiin monivaiheinen nimikilpailu ja nimeksi valittiin Kuukkeli. Nimi sopii hyvin kirjastoautollekin: tekee helposti tuttavuutta, utelias, salaperäinen, veikeä, onnellinen, sopeutuvainen, näkee kaiken ja tietää kaiken. Ja paljon muutakin.

Kirjastoauton ulkoasun on suunnitellut paikallinen taiteilija Ilkka Karttunen. Auto maalattiin koritehtaalla ja teipattiin Rovaniemellä. Lapin arktinen eläinpuisto esittäytyy auton peräosassa, ks. http://www.ranuazoo.com/. Nimenä auton ulkoasulla voisi olla ”aamu-usvainen hillasuo”, joka kuvaa hyvin paikallista maisemaa ja sopii kunnan imagoon hillapitäjänä.

Uuden kirjastoauton tiloissa ja rakenteessa huomioitiin monipalveluauton tarpeet, mm. auton läpi ulottuvat alustatilat, äänestystila, koulutustila. Kirjastoauton takaosassa on 40” taulutelevisio, jota voi käyttää sekä tietokoneen esityksiin että videoiden katseluun. Tilat ja varusteet mahdollistavat pienimuotoiset koulutukset sekä erilaiset kuljetuspalvelut. Asiakaskäytössä on kaksi kannettavaa tietokonetta ja tulostin. Tulossa on myös kopiokone. Yhteydet toimivat kaikkialla gprs:n avulla ja koulujen pihoilla koulun langattoman verkon kautta. Kun @450-laajakaista saadaan toimimaan koko kunnan alueella, niin se tulee myös kirjastoautoon.

Uudessa kirjastoautossa on myös invahissi/pyörätuolinostin. Sisätilat on rakennettu mahdollisimman väljiksi ajatellen mahdollisia koulutustilaisuuksia. Virkailijan työpiste on mitoitettu yhdelle, wc on kuljettajan takana ja ohjaamo on eristetty ovellisella väliseinällä. Keittiövarustus on sijoitettu ohjaamoon. Auto on rekisteröity kolmelle. Matkustajien istuimet ovat nostettavalla istuinosalla.

Ranuan kirjastoautossa työskentelee yksi kirjastoautonkuljettaja-virkailija ja hänen lisäkseen kirjastonhoitajan työajasta osa on siirretty autoon. Pysäkkejä on 138, joista 2 Simon kunnan puolella. Aikataulut jakaantuvat kahdelle viikolle, mutta kouluilla pyritään käymään joka viikko. Pisimmät reitit ovat n. 200 km päivässä.

Uuden kirjastoauton on valmistanut Kiitokori ja alusta on Volvon takamoottorialusta (B9R). Vaihteistona on Volvon I-shift. Autoon on asennettu sähköinen akkujen lämmitysjärjestelmä (Arctic Battery Heater) sekä polttoaineen esilämmitin (Artic Fuel Heater) Webastolle. Nämä laitteet takaavat kirjastoauton häiriöttömän toiminnan Lapin arktisissa olosuhteissa. Lisätietoja: http://www.arcticheat.fi/ .

Vesa Sarajärvi 

Kuukkeli