Juankoski, Kaavi, Nilsiä ja Tuusniemi

Koillisessa Savossa ajetaan neljän kunnan yhteisellä autolla

Neljä koillissavolaista kuntaa, Juankoski, Kaavi, Nilsiä ja Tuusniemi, saivat uuden yhteisen kirjastoauton kuluvan vuoden toukokuussa. Reitille se lähti heinäkuun puolessa välissä. Auto hankittiin kuntien yhteisomistukseen, hallinnointi on keskitetty Juankoskelle. Myös auton talli on Juankoskella.

Auton alusta on Volvo B12M keskimoottorialusta. Kori on Kiitokori Oy:n valmistama, pituus 12 metriä. Iloisen ja raikkaan ulkoasun suunnitteli kuopiolainen kuvittaja ja graafinen suunnittelija Kirsti Pusa.

Uusi auto korvaa Nilsiän ja Juankosken yhteiskäytössä olleen Nilsiän kirjastoauton sekä Kaavin ja Tuusniemen yhteiskäytössä olleen Tuusniemen auton. Autoyhteistyön myötä kaksi kimppaa ja niiden aineisto- ja asiakastietokannat yhdistettiin. Asukkaita yhteistyökunnissa on yhteensä yli 18000.

Kirjastoautossa työskentelee kaksi kirjastoautonkuljettaja-virkailijaa. Autoa ajetaan viitenä päivänä viikossa yhdessä vuorossa. Reittiaikataulu jakaantuu kahdelle viikolle. Pysäkkejä on yhteensä 194, joista koulupysäkkejä viisitoista. Rautavaaran kunnalle myydään autopalvelua kahdella pysäkillä.

Auton kokoelma muodostettiin yhdistämällä entisten autojen kokoelmat. Kokoelmissa on aineistoa kaikista kimppakirjastoista. Kaikki osallistuvat myös uuden aineiston hankintaan sovitun työnjaon mukaisesti.

Ensimmäisten kuukausien kokemusten perusteella asiakkaat ovat tyytyväisiä paitsi uuteen autoon, niin myös sen uudistuneeseen kokoelmaan. Myös kirjastojen asiakkaat hyötyvät yhteistyöstä, kun samasta aineistotietokannasta näkee kerralla neljän kirjaston tiedot. Lainapyyntöjä kirjastojen välillä tehdään vilkkaasti.

Riitta Tukiainen
kirjastotoimenjohtaja
Juankoski

Kuvat:
Ilpo Kasanen
Tuusniemi

 

 

 

Juankosken, Kaavin, Nilsiän ja Tuusniemen kirjastoauto