Kittilä ja Kolari

Kittilä-Kolari kirjastoauto 2008

Kittilän -Kolarin uusi kirjastoauto valmistui 22. syyskuuta 2008, jolloin Kittilän virkailija-kuljettaja Niilo Vuolli ja Kolarin kuljettaja Juha Paakki hakivat sen Kausalasta ja ajoivat sieltä 15 tunnissa halki Suomen, Kolarin Sieppijärvelle ja sieltä Kittilään . A uto esiteltiin lehdistölle ja yleisölle Kittilän kirjaston edustalla 29.9. ja 30.9.2008 klo 12-14, jonka jälkeen se lähti ensimmäiselle reitilleen 29.9.2008.

Kolarissa auto lähti reitilleen 13.10. Uutta autoa juhlittin samana iltana kirjastolla puhein ja lauluin ja se oli näytillä kirjaston pihalla.

Uuden auton hankintaprosessi tarjouspyyntöjen lähettämisestä laskettuna oli alkanut huhtikuussa 2007.

Kirjastoautossa työskentelee Kittilässä virkailija-kuljettaja ja Kolarissa kirjastoautonkuljettaja. Auto ajaa kaksi viikkoa Kittilässä, ensimmäisellä viikolla kuutena päivänä ja toisella viikolla viitenä päivänä viikossa. Kittilässä pysäkkejä on 138. Kahdessa viikossa Kittilässä ajetaan n.1630 km. Reitin keskimääräinen pituus päivässä on 145 km ja pisin päiväreitti on yli 200 km. Pysäkillä olotunteja kertyy kahdessa viikossa n. 32.

Kolarissa auto ajaa yhdellä viikolla kuutena päivänä. Pysäkkejä on 84 ja kilometrejä kertyy n. 790. Pysäkillä olotunteja on n. 23.

Kokoelma

Kokoelma yhdisteltiin Kittilä ja Kolarin vanhoista autoista ja samalla sitä uudistettiin suurelta osin.

Cd- ja dvd-levykokoelmia kasvatettiin samoin kuin lehtikokoelmaa. Kokoelma on molempien kuntien asukkaiden yhteisessä käytössä. Molemmat kirjastot täydentävät valikoimaa oman harkintansa mukaan.

Kokoelmassa noin 4400 kirjaa ja noin 50 eri aikakauslehteä. Hyllymetrejä noin 100. Ensimmäisen kuukauden kokemusten perusteella asiakkaat ovat tyytyväisiä uuteen autoon ja uudistuneeseen kokoelmaan. Kävijä- ja lainamäärät ovat jo yhden kuukauden perusteella arvioituna lisääntyneet selvästi. Kittilässä on asukkaita n. 5900 ja Kolarissa n. 4000.

Kotipalvelu

Kirjastoauto hoitaa kirjaston kotipalvelua ja vie tarvittaessa kirjat kotiin asiakkaille, jotka eivät esimerkiksi liikuntavamman, sairauden, korkean iän tai muun syyn takia voi itse asioida kirjastossa. Kotipalvelu edellyttää sopimuksen tekemistä kirjaston kanssa.

Ulkoasu ja sisustus

Auton molemmilla sivustoilla siniselle pohjalle piirtyvät tuntureiden laet ja revontulet sekä etuosassa omistajakuntien vaakunat. Ulkoasun on suunnitellut kirjastolaisten ideoinnin pohjalta Kustannusosakeyhtiö Koivuniemi.

Auton takaikkuna on ovaalin muotoinen, ohjaamon ja asiakastilan välisessä ovessa on pystyovaali-ikkuna.

Sisustusvärit ovat sininen ja punainen. Istuimet ovat siniset sekä asiakastilassa että ohjaamossa, jossa molemmissa on kolme istuinta. Kattoikkunoissa ja virkailijatiskin sivuikkunassa on punaiset verhot ja turvajakkarat ovat myös punaiset. Hyllyt ovat valkeat ja kirjatuet sinisiä.

Henkilökunnan työpiste on sijoitettu auton etuosaan. Ohjaamossa olevissa kaapeissa on tilat jääkaapille, mikrolle, invertteri/akkulaturille sekä henkilökunnan tavaroille. Ohjaamon ja virkailijatilan välinen ovi toimii lakisääteisenä lastinsiirtymäsuojana. Henkilökunnan WC on sijoitettu ohjaamoon kuljettajan taakse. Auto on rekisteröity kolmelle.

Auto on keskiosiltaan entistä selvästi tilavampi. Autossa on yksi siirrettävä modulivaunu.

Auton sisäänkäyntirappuja on neljä sekä apuaskelma. Askelväli on siis tavallista matalampi, mikä helpottaa rapuissa kulkemista. Siniset nousukaiteet ovat myös kahdessa tasossa.

Autossa on tulostin ja yleisötietokone netissä asiointia ja tiedon hakemista varten. Internetyhteyden käyttömahdollisuus on erityisen tärkeää syrjäkylien asukkaille, joilla ei välttämättä ole muuta mahdollisuutta päästä nettiin. Yhteys toimii langattoman laajakaista @450 -verkon tai GPRS -yhteyden kautta. Yhteyksien toimiminen on kuitenkin yhä katvealueilla epävarmaa.  

Teknisiä tietoja

Auton alusta on Mercedes Benz OC500 RF 1836, 354 hv (260kW), 1600 Nm. Moottorin tilavuus on 12 l (6 sylinteriä). Vaihteisto on automaattinen ZF 6 HP, hidastin. Autossa on Abs-levyjarrut. Kori on ruostumaton teräsprofiilikori ja sen on valmistanut Kiitokori. Lämmitin on Webasto Thermo 300, teho 30 kW. Pituus on 12 metriä, leveys 2,5 m, korkeus 3.35 m ja paino 19 tonnia.

Auton hinta on 267 595 €, josta valtionosuus on 100 000 €. Loppusummasta Kittilä maksaa 60% ja Kolari 40%.

Kittilän ja Kolarin kirjastoauto

Virkailija-kuljettaja Niilo Vuolli

Valokuvat Hannele Saukkola