Kangasala

 Kangasalan uusi kirjastoauto Kotikujan Konsta

Kangasalan uusi kirjastoauto otettiin käyttöön 25.3.2008. Auto korvasi 19 vuotta sitten hankitun Luru Kiljusen. Tuliterä menopeli palvelee asiakkaita tutuilla reiteillä aamusta iltaan maanantaista perjantaihin. Pysäkkejä autolla on yhteensä 73, joista päiväkoti- ja koulupysäkkejä on parikymmentä.

Auton vihkiäisiä ja nimenantojuhlaa vietettiin kirjan ja ruusun päivänä 6.5. Auton nimestä järjestettiin kaikille avoin nimikilpailu, johon saatiin huikeat yli 700 ehdotusta. Nimiraati valitsi auton ulkoiseen olemukseen hyvin sopivan nimen Kotikujan Konsta. Samanniminen hahmo on tuttu kangasalalaisen kirjailijan Tuula Kallioniemen lastenkirjoista.

Näyttävä pyörillä kulkeva lähikirjasto

Auto on visuaaliselta ilmeeltään raikkaan moderni ja värikäs. Ulkoasulla halutaan paitsi piristää ja ruokkia mielikuvitusta tarinankerrontaan myös luoda positiivista imagoa erityisesti kirjastolle. Ulkoasun pääteemaksi on valittu kirjaston merkittävä asema lasten ja nuorten kulttuurikasvattajana.

Ulkoasun suunnitteli tamperelainen mainostoimisto Adtimer. Suunnittelu pohjautui 12-vuotiaan Tatu Toivion kirjoittamaan tarinaan. Piirroshahmot loi Ira Timonen ja auton graafisen ilmeen toteutti Mikko Kallio. Graafiset piirroshahmot ja tekstit toteutettiin teippauksin metallinhohtosiniselle pohjavärille.

Perinteisiä palveluja, uutta tekniikkaa

Auto on kalustettu klassisen perinteisesti. Palvelutiski sijaitsee kuljettajatilassa, jolloin aineistolle on saatu mahdollisimman paljon hyllytilaa. Uutta on autoon asennettu valmius asiakaspäätteelle, joka otetaan käyttöön lähivuosina. Vaaleaa sisustusta raikastavat rubiininpunaiset teräskaiteet ja lehtituet sekä kontrastina näille turkoosit asiakasistuimet.

Kirjastoauton alusta on Volvo B12M keskimoottorialusta, mikä mahdollisti tasaisen lattian rakentamisen ja on siten käytön kannalta parempi. Autossa on mm. pysäkkiaikainen ilmastointijärjestelmä, automaattinen palonsammutin, ESP ajovakauden hallintajärjestelmä, robottivaihteisto ja ksenon-valot. Kori on Kiitokori Oy:n toimittama.

Aineistoa kirjastoautoon mahtuu kerrallaan noin 5 500 nidettä. Kokoelmaa täydennetään lähes päivittäin. Kirjastoautosta lainataan aineistoa vuosittain n. 115 000 kappaletta.

Kangasalan kirjastoauto maksoi vajaat 300 000 euroa. Valtionosuutta auton hankintaan saatiin 94 000 euroa.

Kirjastoauto on Kangasalan neljäs, ensimmäinen kirjastoauto tuli Kangasalle vuonna 1965.

Taina Sahlander

   

Kotikujan Konsta

>> Kangasalan kirjasto