Oulu

Onneli

Oulun uusi kirjastoauto Onneli otettiin käyttöön elokuussa 2012. Alustana on puoliautomaattivaihteinen Volvo B9R ja korin on valmistanut Kiitokori Oy. Onneli korvasi Oulun pienkirjastoauton ja on 10,5m pitkä. 

Auton ulkoasun suunnitteli kuvittaja-graafikko Lea Virolainen. Uusi auto on enimmäkseen lastenkirjastoauto, joten ulkoasuun haluttiin fantasiaa ja satuja. Järjestimme syksyllä myös nimikilpailun. Ehdotuksia tuli 1500. Ehdotusten joukosta kirjaston nimiraati valitsi Onnelin. Nimi viittaa Ouluun ja myös Marjatta Kurenniemen Onneli ja Anneli – lastenkirjoihin.

Pienkirjastoauton ahtauden jälkeen uuden auton suunnittelussa kiinnitettiin huomiota ergonomiaan ja erityisesti palvelutiskeihin. Toinen tiskeistä on sähköisesti säädettävä seisomatiski. Palautuksille on tilaa sekä tiskin takana että palautuskärryssä tiskin edessä. 

Autossa on ylimääräisiä ikkunoita, jotka tuovat autoon valoa. Kuvakirjalokerikkoja on paljon ja kuvakirjat tekevätkin niistä kauppansa paljon paremmin kuin tavallisesta hyllystä. Myös kirjatelineeseen kirjoja saa paremmin esille. 

Vaikka auto on normaalia lyhyempi, olemme saaneet sinne hyvin mahtumaan kirjoja päiväkoti-ikäisistä alakouluikäisiin. Auto on myös ketterä ahtailla päiväkotien pihoilla, joita Onnelin pysäkit suurimmaksi osaksi ovat. 

Auton käyttö kasvaa koko ajan, mikä johtuu isosta kuntaliitoksesta. Onnelilla on 10 koulupysäkkiä, joilla käydään kerran viikossa tai joka toinen viikko. Päiväkoteja Onnelin aikataulussa on 100. Päiväkodeilla käydään 4-6 viikon välein. Lisäksi on muutamia laitospysäkkejä. 

Henkilökunta on tyytyväinen uuteen autoon ja työtiloihin. Lapsia autoon mahtuu paljon enemmän ja siitä olemme saaneet kiitosta.

Onneli


Teksti ja kuvat: Minna Halonen ja Elina Kauppila