Iisalmi

Pokkari

Iisalmen uusi kirjasto auto vihittiin käyttöön Lainan päivänä 8.2.2012. Korin valmistaja on Kiitokori Oy ja alusta on Volvo. Hintaa autolle kertyi 291 000 euroa, josta valtionavustuksen osuus oli 120 000 euroa.

Ulkomaalaus tilattiin iisalmelaiselta sarjakuvataiteilijalta Petteri Tikkaselta. Hän on suunnitellut myös Ylä-Savon kirjastoverkko Rutakon lasten ja nuorten nettisivuston.

Tikkaselta saatiin useita hienoja ehdotuksia ulkoasulle, ja yleisö sai valita niistä parhaan. Kuvituksen nimi on Kirjan kansi, ja ideana on, että autoon mennään sisään ikään kuin kirjan selkämyksestä.

Pidimme paikallisessa lehdessä myös nimikilpailun, johon ehdotuksia tuli toista sataa, mm. Eikka (Eino Säisää muistettiin), Jussi, Juhani, AhonJussinBussi (Juhani Ahoa muistettiin), Kirjakaara, Sinikka, Pukstaavi, Jäpäkyörä ja monia muita. Päätimme Juhani Ahon juhlavuodesta huolimatta valita nimeksi Pokkari, joka sai kaksi ehdotusta. Perusteluina ehdottajilla oli, että "Pokkari on helppo ottaa mukaan". Raadin mielestä Pokkari on sanana moderni ja viittaa kirjallisuuteen. Ja onhan meidän entiset automme olleet nimiltään Ahon kirjallisuuteen liittyviä, Panu, Lastu ja Liinu.

Autossa on palvelupisteet sekä edessä että takana. Uutuutena on invahissi, jolloin kaikilla asiakkailla on tasavertainen pääsy autoon. Kokoelmille tilaa on vähemmän kuin edellisessä autossa johtuen kahdesta palvelupisteestä. Kokoelmaa pystytään kuitenkin vaihtamaan kätevästi lisämoduleilla = kärryjä, jotka kiinnitetään matkan ajaksi hyllyjen paikalle. Toivomme, että lastina ei kulje turhaa tavaraa, vaan kokoelma kiertää.

Onhan auto uudenaikainen lisävaloineen ja peruutuskameroineen. Ilmalämpöpumppu lämmittää ja viilentää. Lainaustiskit ovat laskevat ja nousevat.

Auton käyttö on meillä ahkeraa, varsinkin aamuisin kouluilla. Auton lainaus on noussut vanhankin auton aikana 2% ja on viidennes koko kirjaston lainauksesta, lähes 90 000.

Pokkari

Teksti ja kuvat, Ullamaija Hirvonen