Valkeakoski ja Lempäälä

Valkeakosken ja Lempäälän yhteinen kirjastoauto, Walle, starttasi liikkeelle 15.2.2007. Auto rakennettiin Kiitokorin tehtaalla Volvon B12M alustalle Euro 4 -moottorilla. Auton pituus on 12 metriä. Ulkoasun on suunnitellut Janne Kulosaari ja teippaukset on tehnyt Veimark Oy Valkeakoskelta. Kirjastoauton kyljistä voi löytää kirjalliseen maailmaan liittyvien vihjeiden lisäksi kummankin kunnan nimikkokasvit ja –eläimet.

Sisätilojen väriskaala on rauhallisen sinisenharmaa yhdistettynä koivupuuhun. Luonnonvaloa saadaan kahdesta lisäikkunasta ja asiakkaille on varattu muutama pehmustettu penkki. Porrasaskelmat on rakennettu mataliksi, jotta pienimpien ja vanhimpien asiakkaiden olisi helpompi nousta autoon. Myös porraskaide on rakennettu kahteen tasoon.

Työmukavuutta lisää akkukäyttöinen ilmastointi ja ovesta käyvää vetoa vähentää tuuliseinäke. Asiakaspalvelutiski on rakennettu auton etuosaan lastinsiirtymäseinän eteen. Autoon mahtuu n. 3500-4000 nidettä. Lasten- ja nuorten aineistolle on pyritty antamaan enemmän tilaa entiseen autoon verrattuna. Onhan autolla  nykyisin palveltavana yli kolmekymmentä päiväkotia ja koulua. 

Walle palvelee kahden kunnan alueella seitsemänä päivänä viikossa, maanantaista perjantaihin kahdessa vuorossa. Viikonloppupysäkit on otettu hyvin vastaan ja varsinkin sunnuntaina asiakkaita on riittänyt mukavasti. Auton kotitalli sijaitsee Valkeakosken kirjastossa, josta se päivittäin lähtee lenkille.

Vakituisia kuljettaja-virkailijoita on kolme ja lisäksi on osa-aikainen osastonjohtaja. Valkeakosken kirjaston talonmies-vahtimestari toimii varakuljettajana. Valkeakoski omistaa autosta 65 % ja Lempäälä 35 %. Reittiaika ja kaikki käyttömenot jaetaan samassa suhteessa kuin auton omistus.

Walle