Saarijärvi

Kirjastoauton hankinta

Saarijärven entinen, järjestyksessä toinen, kirjastoauto oli otettu käyttöön syyskuussa 1988. Auton käyttöä ovat viime vuosina haitanneet suuret huolto- ja korjauskustannukset ja teknisistä vioista johtuvat seisokit. Kirjastoautosta lainataan vajaa viidesosa Saarijärven kaupunginkirjaston 250.000 vuosilainasta, lasten ja nuorten lainoista noin puolet. Autolla on noin 80 pysäkkiä, joista osalla ei käydä joka viikko. Pysäkkiaika on 21 tuntia viikossa.

Tarjouskilpailujen perusteella auton alustaksi valittiin Scania L94 IB 4X2 -alusta ja kori tilattiin Kiitokori Oy:ltä. Auton ulkovärin on suunnitellut ja teippauksen toteuttanut saarijärveläinen artesaani Hannu Nivala. Kirjastoautonkuljettaja-virkailija Jari Vainiomaan kehittelemän idean mukaisesti ovi on auton etuosassa kuin linja-autoissa ja lainaustiski on auton keskellä pitkien seinien suuntaisena. Jari on vaikuttanut moniin sisustuksen yksityiskohtiin. Sisustussuunnittelussa ovat olleet mukana kirjastonhoitaja Virpi Viiru, joka on valinnut myös sisävärit, ja atk-asioista vastannut kirjastovirkailija Harri Hunnakko.

Auton arvonlisäverottomaksi kokonaishinnaksi muodostuu noin 227.000 euroa. Opetusministeriö on vahvistanut 12 metriä pitkän kirjastoauton yksikköhinnaksi 195.000 euroa, josta Saarijärven kaupungin valtionosuus on 50 % eli 95.000 euroa. Se maksetaan jälkikäteen auton valmistumista seuraavan seitsemän vuoden aikana.

Ilkka Hirvi
Saarijärven kaupunginkirjasto

Oheisen kuvan on ottanut Jari Vainiomaa. Hän on nyt muutamien viikkojen ajokokemusten jälkeen tyytyväinen autoonsa: suunnittelun perusratkaisut ovat osoittautuneet toimiviksi Saarijärven oloihin. Esimerkiksi etukulmassa olevan oven saa hankalissakin paikoissa siten, ettei asiakkaiden tarvitse kömpiä kinosten kautta autoon. Tuulikaappina toimiva ohjaamo eristää kirjastotilan hyvin – pakkasillakin tarkenee vaikka t-paidassa.

Jari ajaa autonsa kanssa yksin. Keskellä sijaitseva työpiste helpottaa työskentelyä: hän on lähellä asiakkaita ja neuvonta sujuu lupsakasti; samoin aineiston järjestäminen ja hyllytys on nopeutunut. Autossa on 95-100 hyllymetriä laskentatavasta riippuen. Jari kertoo sen riittävän hyvin heidän oloihinsa – hän pitää tärkeänä, että asiakkaillakin on istahtamispaikkoja. Autossa on myös asiakastyöasema. Jos haluat lisätietoja, voit kysyä niitä suoraan Jarilta (0400 262726).

Uudella pelillä on hyvä hurauttaa pysäkeille, ja tangon tahdit kajauttavat ihmisille, että palvelu pelaa!

Haastatteli Kalle Varila

Saarijärven kaupunginkirjaston kirjastoauto