Rovaniemi

"Vähänkö siisti” Rovaniemen kaupungin uusi kirjastoauto

Kaupungilla on kaksi autoa, joista tämä uudempi on otettu käyttöön 2. huhtikuuta 2005. Alusta on mallia Mercedes-benz OC 500 RF 1836/600 ja kori Kiitokori Oy:n rakentama. Kirjastoauton hankki käyttöönsä ”edesmennyt” Rovaniemen maalaiskunta. Kuntaliitoksen myötä, siitä tuli uuden Rovaniemen kaupungin kalustoa.

Tämä on jo viides Rovaniemen maalaiskunnan hankkima kirjastoauto. Yhden Sisun ja kahden Scanian jälkeen toinen Mercedes-benz. Se on käänteissään kohtalaisen ketterä. Varustettuna luistonestojärjestelmällä, keskinopeudensäätimellä ym. nykyautojen ”herkuilla” sekä automaattivaihteistolla uutta ”mersua” on miellyttävä ajaa.

Auton ulkoasun suunnittelija valittiin Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan graafisen osaston opiskelijoiden kesken järjestetyn kilpailun perusteella. Kilpailun voitti graafisen suunnittelun opiskelija Liisa Karintauksen ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Johanna Piritta Peltosen runolla höystetty ehdotus.

Sisustuksesta halusimme luoda toimivan, mutta myös viihtyisän. Erityistä huomiota on kiinnitetty porrasnousuun ja nousukaiteiden sijoitteluun sekä suurimman asiakasryhmämme, eli lasten aineiston sijoittamiseen pienen ihmisen korkeudelle.

Sosiaalitilat henkilökunnalle tulivat kuin luonnostaan EU-direktiivin vaatiman lastisuojan mukana. Keittiö ja WC on sijoitettu keulaan. Ratkaisussamme rakennutimme reilusti seinän ja normaalin oven ohjaamon ja asiakastilan välille.

Etuosassa on valmius myös ylimääräisille istuimille, joten auto on rekisteröity kahden sijasta viidelle.

Viihtyisyyteen panostettiin erityisesti sisustustekstiilien värivalinnoilla ja pyöristetyillä muodoilla kaikessa, missä se oli mahdollista.

Asiakkaiden keskuudessa automme onkin saanut osakseen ihastelua värikkäästä ja kodikkaasta sisustuksesta.

Työ- ja toimintatapoja on pitänyt opetella uudestaan ja joissakin kohdin mitoitus ei ihan osunut kohdalleen tai ratkaisu ei toiminutkaan, kuten luultiin, mutta kaiken kaikkiaan olemme olleet varsin tyytyväisiä uuteen autoomme.

Tunnelmat työvälineestämme voitaneen kiteyttää erään viidesluokkalaisen toteamukseen hänen nähdessään auton ensimmäistä kertaa: ”Vähänkö siisti”

Kuvat ja teksti:
Rovaniemen kaupungin kirjastoautosta
kuljettaja-virkailija Terhi Kämäräinen

Rovanimen kaupunginkirjaston kirjastoauto