Kontiolahti

Runo-Antti III

Joensuun seutukirjaston uusin kirjastoauto, kontiolahtelaisia palveleva Runo-Antti III lähti ensimmäiselle kierrokselleen Kalevalan päivänä 28.2.2011. Auto oli aamu- ja iltareittien välillä ihailtavana Joensuun pääkirjaston edessä.

11,8-metrinen auto on rakennettu Volvon takamoottorialustalle B9R. Autossa on mm. automaattivaihteisto, tehokas moottorijarru, automaattinen luistonestojärjestelmä ja mäkilähtöapu. Kori on Kiitokorin suoraseinäinen Libris.
Varustelulla ja tilankäytöllä on parannettu turvallisuutta ja mukavuutta niin asiakkaille kuin henkilökunnallekin. Autossa on pysäkkiaikainen ilmastointi ja entistä parempi valaistus. Sisätiloiltaan auto on 16 cm edeltäjäänsä leveämpi. Myös wc:n sijoittaminen auton takaosaan jättää käytävälle enemmän tilaa. Hyllyjen väritys on auton etuosassa, aikuisten puolella siniharmaa ja takaosassa, lastenosastolla keltainen. Varustukseen kuuluu mm. asiakaspääte, langaton tulostin ja sivuseinälle sijoitettu, käännettävä sähköinen infonäyttö.

Nimi Runo-Antti muistuttaa 1800-luvulla vaikuttaneesta kontiolahtelaisesta valtiopäivämiehestä ja runoilijasta Antti Puhakasta. Ensimmäiselle Runo-Antille nimen keksi aikanaan kirjailija Jouko Puhakka. Paikallista väriä autolle antaa myös molemmissa kyljissä komeileva Höytiäis-maisema; valokuvan on ottanut kontiolahtelainen luontokuvaaja Matti Pihlatie.

Kaikkiaan kirjastoautotoiminta alkoi Kontiolahdella v. 1976, nykyinen auto on jo neljäs. Kontiolahti on muuttovoittoaluetta, kunnassa on nykyisellään n. 13 600 asukasta. Kunnan ikärakenne on Pohjois-Karjalan nuorimpia, kouluikäisiä on lähes 2 000. K irjastoauton palveluja käytetään ahkerasti. Auto kulkee useimpina päivinä kahdessa vuorossa, pysäkkejä on yli 90, ja lainoja kertyy vuoden aikana yli 50 000. Valtaosa niistä on koulu- ja päiväkotipysäkeillä lainattavaa lasten ja nuorten aineistoa. Tulevina vuosina kirjastoautojen määrä Joensuun seutukirjaston alueella kuitenkin vähenee; muutaman vuoden kuluttua Runo-Antti saa hoidettavakseen myös suuren osan Enon alueen palvelua.

Runo-Antti III

Teksti ja kuvat: Heli Itkonen-Vesa