Joroinen, Juva, Rantasalmi

Kolmen kunnan yhteinen kirjastoauto, Jasso Toenperä, lähti reitille 2.4.2007. Yhteinen kirjastoautotoiminta aloitettiin Rantasalmen vanhalla autolla Lukutoukalla jo vuonna 2005 kunnanhallituksien allekirjoittamalla sopimuksella, johon oli myös kirjattu uuden yhteisen auton hankinta. 

Jasso Toenperä ajaa kaksiviikkoisen aikataulun mukaan pääosin kahdessa vuorossa kahden kuljettajan voimin. Runkoreitti rakentuu kyläkoulujen verkostolle. Pysäkkejä kolmen kunnan alueella on lähes 200. Käyttökustannuksista 90 % jakautuu reittiajan ja 10 % asukasluvun mukaan. Auton vuosilainaus 2006 oli 68.700 lainaa. 

Kahden vuoden kokemus yhteisestä autotoiminnasta oli hyvä pohja uuden suunnittelulle. Etenkin  auton sisustuksen suunnittelussa on otettu huomioon auton kierto, purku ja lastaus kolmen kirjaston välillä. Ala-asteiden lukudiplomiaineisto ja lasten aineisto on hyvin saatavilla. Autolla on talli Rantasalmen kirjastossa. 

Auton alusta on Scania takamoottorialusta malli K270 IB 4X2 Euro 4 –moottori ja korin valmisti Kiitokori. Autossa on käytössä Auto-Origo-järjestelmä.

Nimestä järjestettiin kilpailu. Voittajaehdotuksen ”Toenperä” teki Kaija-Leena Hänninen. Kirjaston henkilökunta antoi etunimen ”Jasso”, sillä paikallista kulttuuria edustaa auton logo, juvalaisen sarjakuvapiirtäjän Jii Roikosen Jasso-kissa. 

Autoon mahtuu n. 4500 kirjaa ja tilaa on myös musiikille ja ääni- ja kuvatallenteille sekä lehdille. Uutta palvelua on asiakkaiden nettipääte, joka toteutetaan syksyn 2007 aikana.

Jasso Toenperä