Tornionlaakso

Tornionlaakson kirjastoauto lähti liikenteeseen 2.1.2013. Alusta on Volvon B9R ja kori on Kiitokorin Libris (12 m, suoraseinäinen). Autossa on invanostin ja ilmastointi. Ulkoasun on suunnitellut Raanujärven koulun 6. luokan oppilas Timi Hyöky. Auton nimi on Väylän kulkuri, nimivinkki on ylitorniolaisen Salli Hornemanin.

Auton ovat hankkineet Ylitornion ja Pellon kunnat yhdessä, hankintahinta on jaettu asukaslukujen suhteessa. Tornionlaakson kirjasto on Ylitornion ja Pellon yhteinen seutukirjasto (1.1.2011 alkaen). Ylitornion ja Pellon yhteinen asukasluku on noin 8500.

Väylän kulkuri palvelee molempien kuntien asukkaita, pysäkkejä on kouluilla, päiväkodeilla, avovankilassa, lisäksi monia yksittäisiä pysähdyspaikkoja. Tornionlaakson kirjaston kokoelma kelluu ja kaikilla kolmella toimipisteellä (Ylitornio, Pello ja kirjastoauto) on yhteinen varausjono. Monipalveluun on tilojen puolesta varauduttu, mukana on ollut nukketeatteri. 
Autossa on palautusautomaatti (sisäkuvassa vasemmalla), joka on osoittautunut koulujen pysäkeillä hyväksi hankinnaksi.  Kirjastotilaan hankittiin myös kosketusnäytöllinen asiakaskone ja ovilla eristettävään ohjaamoon viivakoodinlukijalla varustettu läppäri.

Terttu Eteläaho

 

Väylän kulkuri