Sodankylä

HILLA

Sodankylään hankittiin Lapin ensimmäinen kirjastoauto vuonna 1967. Ratkaisu oli varsin järkevä, satsattiin yhteen liikkuvaan palvelupisteeseen kymmenien sivukirjastojen sijaan. Hilla on Sodankylän neljäs kirjastoauto. Edellinen auto Aulis palveli asukkaita 20 vuotta ja mittariin kertyi noin 600 000 km. Kirjastoauton lainojen määrä vuodelta 2013 oli 36 812, pysäkkejä oli 102. Sodankylän pinta-ala on 12 439m2 ja asukkaita noin 9 000.

Hillassa on Scanian alusta Scania K 360 IB 4X2 ja kori on Kiitokori Oy:n Libris. Auton pituus on 12 m. Hilla valmistui marraskuussa 2013 ja aloitti ajon tammikuussa 2014. Synttärijuhlissa Tiina Aikio joikasi Hillan. Hillan hinnaksi tuli noin 330.000,00€ ja valtionavustusta saatiin 120.000,00€. Hillan ulkoasun suunnitteli graafikko Anu Uimaniemi. Kuvituksena on käytetty Sompion kirjaston logoa, joka kuvaa tärkeitä pohjoisen jokia, esim. Luiro, Kitinen, Kemijoki ja toisaalta siinä voidaan nähdä perinteinen poroelinkeino eli poroaidat. Logon keskellä paistaa aurinko ja kirjasto vertautuu aurinkoon, koska kirjasto tuo henkisen elämän omalle alueelleen.

Sodankylän kirjastoauto on palvelut myös Savukosken Tanhuan kylän asukkaita vuodesta 1991 lähtien. Savukoski ostaa kirjastoautopalvelun edelleen, koska kirjastoautopalvelu ei kuulu Pelkosenniemen, Savukosken ja Sodankylän yhteiseen Sompion kirjaston sopimukseen.

Kirjastoauton hankinta on pitkä prosessi ja Sodankylässä se lähti liikkeelle vuonna 2007. Kirjastoauton suunnittelun tueksi kirjastotoimenjohtaja teki kirjastoautoselvityksen, johon kuului asiakaskysely sivukylien asukkaille siitä mitä palveluja he toivoisivat uuteen autoon. Kirjastoautoselvitys on luettavissa Sompion kirjaston nettisivuilla http://www.sompionkirjasto.fi/sompion_kirjasto/kirjastoautoselvitys-201….

Kirjastoauton suunnittelussa otettiin huomioon asiakkaiden toiveet ja selvityksen tulokset. Hillan varustukseen kuuluu pyörätuolinostin, jolla liikuntarajoitteiset pääsevät itse asioimaan kirjastoautossa. Hillassa on myös pienongelmajätteen keräyspaikat paristoja ja vanhoja lääkkeitä varten.

Sodankylän kirjastoautossa aloitettiin apteekkipalvelu maaliskuussa 2013 ja nyt Hillassa on uusittu, isompi apteekkikaappi ja lukollinen tila reseptilääkkeiden kuljetusta varten. Ohjaamossa asiakkaat voivat käyttää kannettavaa tietokonetta vaikkapa laskujen maksuun. Kirjastoauton perällä on iso tv-ruutu, jossa voidaan näyttää tietoiskuja, elokuvia, kirjasuosituksia ja pääkirjaston taidenäyttelyitä.

Hillan ohjaamo on suunniteltu niin, että siellä voi järjestää esimerkiksi terveydenhoitajan vastaanoton. Ohjaamon ja kirjastotilan välinen seinä ja ovi ovat ääntä eristävää materiaalia. Näin ohjaamossa voidaan rauhassa keskustella muiden kuulematta. Wc on sijoitettu ohjaamoon ja se voi toimia aputilana vastaanottotilanteissa. 
Hilla toimii myös äänestysautona.

Hillan kuvia ja Hillajuttuja löytyy myös Sompion Kirjapaimenet –blogista:http://www.sompionkirjapaimenet.blogspot.fi/2014/01/hillan-kuvia.html

 Tiina Heinänen

Hilla