Lohja

Lohjan kirjastoautot viettivät juhlavuottaan vuonna 2013. Ensimmäisen kirjastoauton hankkimisesta Lohjalle oli kulunut 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi saatiin loppuvuodesta Lohjalle upouusi, järjestyksessään viides kirjastoauto. Käyttöönottopäivä oli 18.12.2013. Kirjastoauto vihittiin virallisesti käyttöön 21.1.2014 ja seuravana päivänä se suuntasi ensimmäiselle kierrokselleen.

Kirjastoauto sai nimekseen Saima, Lohjalla kesiään viettäneen runoilija Saima Harmajan mukaan, jonka syntymästä tuli v. 2013 kuluneeksi 100 vuotta. Nimikilpailuun tuli n. 450 ehdotusta,

Saiman valmistaja on Kiitokori Oy, Kausalassa. Kori on Kiitokorin Libris, korin kehärakenne on ruostumatonta terästä. Alusta on Volvon B9R takamoottorialusta, moottori 380 hv. Ajoturvallisuutta lisäävät luistonestolaite, lukkoperä, ketjunheittäjä, mäkilähtöavusta ja sekä sähkölämmitteiset ja sähköisesti säädettävät peruutuspeilit. Uutta kirjastoautossa on myös tallentava kamera ja sähkökäyttöinen pyörätuolihissi.

Asiakkaiden viihtyvyyttä varten kirjastoauton takaosassa on asiakassohva ja etuosassa käännettävä klaffipenkki. Saimassa on pysäkkiaikainen ilmastointi ja led-valaistus, jonka lisäksi on 2 x 8 kpl ledkohdevaloja. Moduulikirjavaunut, pyörivät av-telineet ja näyttelyhyllyt mahdollistavat aineiston hyvän esillepanon.

Videotykki ja valkokangas mahdollistavat esimerkiksi kirjavinkkausten näyttämisen koulupysäkeillä. Kirjavinkkaria tai muita vierailevia tähtiä on ajateltu, kun Saimaan hankittiin kolmaskin virkailijaistuin ohjaamoon ja auto rekisteröitiin kolmelle.

Henkilökunnan ergonomiaa ovat parantaneet  mm. sähköisesti säädettävät työpöydät, kemiallinen wc ja vesipiste.

Auton ulkoasu- ja värisuunnittelu on Lohjan kaupunginkirjaston kirjastovirkailijan Kaisa Kallion käsialaa. Sama pirteän oranssia väriä on myös auton sisätiloissa ja mm. sohvan tyynyissä.

Kirjastoauton hinta oli 324 740€ (alv 0%), johon saatiin valtionosuutta 112 800€.

Vuoden 2017 alusta Saima siirtynee ajamaan kahdessa vuorossa, kun Lohja luopuu toisesta kirjastoautostaan. Jatkossa aamupäivisin tullaan palvelemaan kouluja ja päiväkoteja, iltapäivä- ja iltapysäkeillä aikuisväestöä ja perheitä.

Sirpa Kangasaho

Lohjan kirjastoauto Saima