Kemijärvi

Kemijärven kaupunginkirjaston kirjastoauto Kyläluuta otettiin käyttöön 17.12.2014. Ensimmäisille reiteilleen auto lähti tammikuun lopussa 2015. Kyläluudassa on Volvon alusta  B&R Euro 6 –moottorilla (258 kW350hv) ja korityön on tehnyt Kiitokori.

Ulkoasun suunnittelu on tilattu rovaniemeläiseltä mainostoimisto AD Kioskilta. Kuvituksessa on käytetty lähtökohtana Kemijärven matkailutoimessa käytössä olevaa logoa, jossa on sinisellä pohjalla järvimaisemaa ja tähdenlento. Kirjastoauton kyljessä oleva aaltokuvion voi nähdä joko avonaisena kirjana, vaaramaisemana tai veden aaltoina.  Tarroitustyön on tehnyt paikallinen yritys Mainosvaltti Niemistö. Kirjastoauton nimestä järjestettiin äänestys ja kaupungin sivistyslautakunta valitsi ehdotusten joukosta Kyläluuta-nimen. Nimivalinnan perusteluissa Kyläluudan mahdollinen negatiivinen sävy käännettiin positiiviseksi: Kyläluuta kiertää kylissä ahkerasti ja on siis sosiaalinen luonne.

Kirjastoautossa on pyörätuolinostin. Sisätilojen suunnittelussa otettiin huomioon monipuoliset käyttömahdollisuudet. Kirjahyllyjen alaosiota ovat siirrettäviä kirjakärryjä. Viihtyisyyttä tuo auton takaosassa oleva sohva ja irrotettava pöytä. Ohjaamo on äänieristetty ovellinen tila, jota voi tarvittaessa käyttää vastaanottotilana. Matkustajaistuimet ovat irrotettavia, joten tilaa voi muunnella tarpeen mukaan.

Kirjastoauto toimii ennakkoäänestysautona valtiollisissa ja kunnallisissa vaaleissa. Tällöin kirjahyllyjä vähennetään ja tilalle otetaan lisää istuimia. Muita varsinaisia monipalveluja autossa ei ole, mutta tilaa on tarjottu yhdistyksille teemapäiviin, esimerkiksi Sydän- ja Reumayhdistykset ovat tarjonneet tietoa ja vertaistukea kirjastoauton reiteillä. Kirjastoauto on ollut mukana myös tapahtumissa, mm. Luusuan kyläyhdistyksen juoksutapahtumassa autossa oli ensiapupiste. Yhteistyötä kolmannen sektoriin kanssa pyritään kehittämään edelleen.

Alusta 82 950 €
Korityö 258 400 €
Ulkoasun suunnittelu  ja teippaus 3803 €

 

Kyläluuta