Joensuun seutukirjasto

Uusi kirjastoauto palvelee Liperin, Outokummun ja Polvijärven aluetta Pohjois-Karjalassa  28.1.2013 alkaen. Auton omistaa Joensuun seutukirjasto.

Bussimallinen 12-metrinen, Kiitokorin ja Scanian rakentama auto suunniteltiin korvaamaan kaksi vanhaa kirjastoautoa, jotka ovat olleet käytössä jo yli 20 vuotta. Uudella autolla palvellaan kahdessa vuorossa kolmen kunnan aluetta. Kirjastoautossa on vaihdettavia hyllymoduleja , joten se muuntuu aamupäivisin lasten käyttöön, ja iltareitille pakataan enemmän aikuisten kirjoja, musiikkia ja muuta kysyttyä aineistoa.

Kiitokorin Libris-kori on suoraseinäinen , rakennettu Scanian K320 IB alustalle.Tuulikaappi ja pysäkkiaikainen ilmastointi auttavat pitämään niin kylmän kuin helteenkin autosta poissa.  luonnonvaloa ja Kirjastoauton ulkoasun on suunnitellut liperiläinen kuvataiteilija Sanni-Maaria Puustinen. Autosta haluttiin niin lasten kuin aikuistenkin silmää ilahduttava. Luontoaiheisissa kuvissa näkyvät eri vuodenajat . Sisäpuolen lasiseinien teippaukset ovat muotoilijaopiskelija Minna Nirkon käsialaa. Takaosan kuvakirjalaatikostoa muokattiin uusiksi vielä tehtaalta tulon jälkeen. Osa laatikostosta purettiin niin että lokeroitten lomaan saatiin istuin. Punaiset lokerot suunnitteli Minna Nirkko ja muutostyön teki paikallinen puusepänverstas.

Kirjastoauto sai nimensä Ketunlenkki nimikilpailun avulla. Kaste toimitettiin kirjastoautopäivillä Pielisjoen äärellä Joensuussa 9.8.2013.

Kirjastoautotoiminta alkoi Outokummussa vuonna 1978, Liperissä 1972.
Nykyisillä kirjastoautoilla on pysäkkejä alueella yhteensä 118.  Pysäkkiverkko uudistetaan elokuusta 2013 eteenpäin. Pääpaino toiminnassa on koulujen ja päiväkotien palvelu. Lastenaineistojen osuus lainoista on lähes 80 %.
Liperin kunnassa on asukkaita noin 12 300, Outokummussa 7 400 ja Polvijärvellä 4 800.

 

Ketunlenkki