Tekijänoikeus

Kuvaus

Kirjastoalan tekijänoikeudellinen kysely- ja tiedotusfoorumi

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelu ja tekijänoikeus

Score: 0

Tiedoksi kirjastoille, joilla on tekijänoikeudellisia pulmia, joihin toivotaan asiantuntijan apua.

Monet kirjastot ovat käyttäneet hyväksi Kysy kirjastonhoitajalta -palvelua, jonka tekijänoikeuskysymyksiin olen pääosin vastannut.

Nyt on vastausvaltuuteni kuitenkin lopetettu, koska vastaajien edellytetään olevan työsuhteessa johonkin kirjastoon. Eläkeläisenä en tätä ehtoa täytä.

Case Tuntematon Kimi Räikkönen ja yksinoikeudelliset palvelut

Score: 0

Syksyn kuumin kirjauutuus (tähän asti) on Kari Hotakaisen kirjoittama Tuntematon Kimi Räikkönen. Helmetin varausennätys taisi mennä kirkkaasti uusiksi (tällä hetkellä yli 3200 varausta). Kirjaston asiakkaille ei kuitenkaan ole tarjolla vaihtoehtoista ääni- tai e-kirjaa, sillä niistä on yksinoikeus Elisa Kirjalla. Myöskään viime syksyn urheilijakohukirjaa Jere ei näytä kirjastoille (e-)äänikirjana saadun, vaikka se Storyteliltä löytyykin.

Tablettisovellukset

Score: 0

Semmosta mietiskelen, että jos on kirjaston tilillä ladannut jonkun sovelluksen jostakin app storesta tai play kaupasta ja antaa sitten kirjastossa tämän tabletin sovelluksineen asiakkaitten yleiseen käyttöön kirjastossa, niin voiko siinä tulla rikkoneeksi jotain tekijänoikeussääntöä? Riippuuko varmaan aika paljon sovelluksen sisällöstä? Mites pelit?  Naapurin puolesta kysyn.
 

Äänikirjan striimaus verkosta

Score: 0

Käännyn tekijänoikeusnerojen puoleen siinä, mitä tekijänoikeuslaki sanoo äänikirjan striimauksesta esimerkiksi opetustilanteessa? Esimerkiksi ruotsalainen e-kirjapalvelu Elib tarjoaa sivustollaan myös äänikirjoja. Onko niitä sallittua kuunteluttaa isolle porukalle vai onko ne pääosin yksityiskäyttöön?

Tämmöistäkinkö?

Score: 0

Euroopan parlamentti ei suosita julkisista rakennuksista ja teoksista otettujen kuvien julkaisemisen luvanvaraistamista. Parlamentti päätti asiasta täysistunnossa torstaina.

Päätöksen taustalla on Euroopan parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunnassa valmisteltu raportti Euroopan unionin yhteisestä tekijänoikeuslainsäädännöstä.

Konsolipelejä saa siis vapaasti lainata

Score: 1

Kuten tuoreesta Espoon kaupunginkirjaston tiedotteesta voi lukea. Tekijänoikeusneuvosto on antanut lausuman, jonka mukaan ns. konsolipelien lainaamiseen kirjastosta ei tarvita erillistä lupaa. Ratkaisu on tervetullut, koska peliteollisuus on vuosikausia ahdistellut ja painostanut kirjastoja maksamaan perusteettomia lainauskorvauksia.