Tämmöistäkinkö?

Euroopan parlamentti ei suosita julkisista rakennuksista ja teoksista otettujen kuvien julkaisemisen luvanvaraistamista. Parlamentti päätti asiasta täysistunnossa torstaina.

Päätöksen taustalla on Euroopan parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunnassa valmisteltu raportti Euroopan unionin yhteisestä tekijänoikeuslainsäädännöstä.

Valiokunta äänesti aiemmin keväällä alkuperäiseen raporttiin muutoksen, jonka mukaan julkista rakennusta tai teosta esittävän kuvan julkaisemiseen olisi tarvittu lupa teoksen tekijänoikeuksien haltijalta. Raportin alkuperäisessä versiossa suositettiin, ettei julkaisemiseen tarvittaisi etukäteistä lupaa missään EU:n alueella. Nyt lupa tarvitaan esimerkiksi Ranskassa ja Belgiassa.

Suosituksen muutettu versio olisi voinut johtaa tilanteisiin, joissa esimerkiksi lomakuvien jakaminen sosiaalisessa mediassa olisi tullut luvanvaraiseksi, jos kuvassa olisi näkynyt tekijänoikeuden suojaama rakennus tai teos.

Euroopan komission odotetaan esittävän lainsäädäntöä tekijänoikeuksista loppuvuodesta. Parlamentin raportin tarkoituksena on valmistella komission esitystä osoittamalla parlamentin tahtoa ja odotuksia asiassa.

 

http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/79824-eu-pa…

Score: 0

Julkisten rakennusten vapaa kuvausoikeus on perinteisesti johtunut käytännön syistä: lakia olisi vaikea valvoa ja lupia tarvittaisiin paljon eli se olisi työlästä liikkuviin rahamääriin verrattuna. Ranskan ja Belgian lakien taustoja en tunne, mutta poikkeuksiahan ne ovat yleislinjasta.

On siis ilolla tervehdittävä sitä, että EU:n parlamentti otti tällaisen järkilinjan, jonka puolesta mm. Wikipedia on joitakin viikkoja pontevasti lobannut. EU:n komissio voi tietenkin yrittää asiaa vääntää vastoin parlamentin ilmaisemaa näkemystä, mutta koska tässä ei kuitenkaan ole kyse suurista rahavirroista, tuskin komissio vaivautuu.

Jotain hyvääkin siis eli älytön huononnus tekijänoikeuslainsäädäntöön ei ole ainakaan myötätuulessa.

Heikki Poroila

Score: 0

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?