Tablettisovellukset

Semmosta mietiskelen, että jos on kirjaston tilillä ladannut jonkun sovelluksen jostakin app storesta tai play kaupasta ja antaa sitten kirjastossa tämän tabletin sovelluksineen asiakkaitten yleiseen käyttöön kirjastossa, niin voiko siinä tulla rikkoneeksi jotain tekijänoikeussääntöä? Riippuuko varmaan aika paljon sovelluksen sisällöstä? Mites pelit?  Naapurin puolesta kysyn.
 

Score: 0

Vaikka en ole varma, ymmärränkö oikein, mitä ilmaisu "kirjaston tilillä" tarkoittaa, rohkenen heittää pari ajatusta.

Uskoisin, että kaikki kaupalliset pikkuohjelmat on tarkoitettu ns. yksityiskäyttäjälle eli myyjän ajatus on, että jokainen käyttäjä joutuu ostamaan oman ohjelmansa. Kun liikutaan kännyköiden maailmassa, tämä on tietysti lähes aina se luontaisesti tapahtuva, yhteiskäytössä olevia kännyköitä ei ehkä meidän kulttuurissamme harrasteta.

Tabletille ladattuna ja kirjaston asiakkaiden käyttöön annettuna tällainen ostettu ohjelma ei siten täyttäne kaupalle mahdollisesti määriteltyjä ehtoja (kukaanhan ei koskaan lue niitä ruksittavia pitkiä sopimustekstejä vai kuinka?). Kovin suuresta rikkeestä ei toki ole kyse, mutta rohkenisin tulkita, että niin ei saisi tehdä. Vielä suuremmassa määrin tämä koskee kaupallisesti jaettavia pelejä, jotka eivät ole varsinaisesti tietokoneohjelmatuotteita vaan muita audiovisuaalisia sisältöjä. Niiden kopioiminen kirjaston asiakkaiden käyttöön on yksiselitteisesti luvanvaraista.

Jos ohjelma tai peli on ilmainen tai sen käyttölisenssi ei sisällä tiukkoja "vain yksityishenkilöiden käyttöön" -tyyppisiä ehtoja, en pitäisi asiaa tekijänoikeudellisesti relevanttina. Tiukan tulkinnan mukaan asiakkaan pitäisi se ehkä ladata pädiinsä itse, mutta kukapa tuollaista rupeaa tutkimaan saati hutkimaan.

Heikki Poroila 25.11.2015 klo 15:32

Score: 1

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?