Konsolipelejä saa siis vapaasti lainata

Kuten tuoreesta Espoon kaupunginkirjaston tiedotteesta voi lukea. Tekijänoikeusneuvosto on antanut lausuman, jonka mukaan ns. konsolipelien lainaamiseen kirjastosta ei tarvita erillistä lupaa. Ratkaisu on tervetullut, koska peliteollisuus on vuosikausia ahdistellut ja painostanut kirjastoja maksamaan perusteettomia lainauskorvauksia.

Yllätys tämä ratkaisu ei silti ollut. Joitakin vuosia sitten pyysin julkisesti peliteollisuuden edustajia mainitsemaan ne tekijänoikeuslain kohdat, joiden nojalla he katsoivat olevansa oikeutettuja edellyttämään kirjastoilta lupaa ja erillistä korvausta pelien lainaamisesta. Vastausta ei koskaan tullut, ei edes huonoja yrityksiä. Olen itse eri tekijänoikeuskoulutustilanteissa todennut, että peliteollisuuden näkemys on tyhjästä tempaistu eikä siitä tarvitse välittää. Nyt kun tämä on todettu myös Tekijänoikeusneuvoston arvovallalla, viimeisetkin kirjastot ehkä rohkenevat aloittaa lainaustoiminnan. Peleihin penseästi muista syistä suhtautuvilta katoaa myös yksi tekosyy huonoon palveluun (no, halpojahan uudet pelit eivät tietenkään ole).

Tapaus muistuttaa myös siitä yleisestä periaatteesta, ettei yleisillä kirjastoilla ole mitään syytä toimia ylivarovaisesti tekijänoikeudellisesti "harmaissa" tapauksissa. Jos asia ei ole yksiselitteinen, myös kirjastoilla on oikeus tulkita lakia siihen asti, kunnes asiasta saadaan joko tuomioistuimen lainvoimainen päätös tai ainakin Tekijänoikeusneuvoston lausunto.

Espoon kaupunginkirjastoa on syytä myös julkisesti kiittää asian hoitamisesta muiden puolesta. Tekijänoikeusteollisuus ei myönnä mitään vapaaehtoisesti, joten oma aktiivisuus kannattaa. Tässä tapauksessa sitäkin enemmän, kun kyseessä oli kokonaisen sisältöalueen kirjastotulevaisuus.

Heikki Poroila

Score: 1

Joo ei, elokuvia ei edelleenkään voi hakea Anttilasta, jos tarkoitus on laittaa niitä yleisön lainattavaksi. Ostaminen ja omistaminen ei ole luvanvaraista, vain lainaaminen ja julkinen esittäminen. Joku voisi olla pitkäjänteinen ja ostaa elokuvia halvalla odottamaan päivää, jolloin laki muuttuu. Ehkä ei kuitenkaan kannata. Elokuva-ala onnistui aikoinaan lobbaamaan itselleen erityiskohtelun, eikä sen purkaminen ole realistinen toive. Joten lainausoikeudet täytyy jatkossakin ostaa elokuville, joita halutaan kirjaston kautta levittää.

Sen sijaan pientä toivoa on siitä, ettei elokuvien ole jatkossa kirjaston hankinnoista kiinni. Netflix-tyyppinen suorajakelu saattaa yleistyä niin, että vuokraaminen - ja kirjastolainaaminen - lakkaa kokonaan. Oman tukensa antaa YouTube, jonka kautta saa monia sellaisiakin elokuvia, joita ei virallisesti ja laillisesti ole saatavana. Ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, etteivät edes elokuvayhtiöt halua lähteä Googlen kanssa rettelöimään isossa mittakaavassa.

Elokuvien erityissuojalle tekijänoikeuslaissa ei ole enää asiallisia perusteluita, mutta se ei valitettavasti riitä kansainväliseen muutokseen.

Heikki Poroila

Score: 1

Mahdollistaakohan tämä myönteinen muutos konsolipelien osalta myös sen, että asiakas voisi nyt korvata kadonneen tai rikkoutuneen pelin hankkimalla uuden tilalle? Elokuvien osaltahan se ei onnistu.

Jouni Mäkinen

Score: 0

Konsolipelin voi asiakas - viimeistään nyt, jos aiemmin ei ole uskallettu - korvata uudella kappaleella. Elokuvien ongelma on siinä, että lainausoikeus on teoskappalekohtainen eli koskee vain yksittäistä VHS- tai DVD- tai BD-nidettä. Sillä korvaavalla muovinkappaleella lainausoikeutta ole, siksi tämä typerä joustamattomuus elokuvissa.

Heikki Poroila

Score: 0

Hei! Jos pelejä voi nyt vapaasti lainata ja asiakas voi myös korvata uudella kappaleella mahdollisen hajoittamansa pelin, voiko kirjastoille myös lahjoittaa konsolipelejä?

Score: 0

Kun jonkin teoslajin lainaamiseen kirjaston kautta ei tarvita erillistä lupaa, ei ole myöskään mitään estettä korvata rikkoutunut levy asiakkaan toimittamalla uudella kappaleella. Samalla logiikalla kirjasto voi myös vapaasti ottaa vastaan tietokonepelejä lahjoituksena. Voisi kuvitella, että näitä myös ihmisillä on ja tässä mielessä kirjasto voisi kerätä retrospektiivisen kokoelman eri aikakausien suosikkipeleistä. Itse näen ne samalla lailla säilyttämisen arvoisina kuin muutkin kulttuurituotteet.

Heikki Poroila 22.12.2015 klo 13.07

Score: 0

Linkki ehdotukseen

"Kappalekohtaisten tekijänoikeusmaksun vuoksi osaa aineistoa ei voi korvata vastaavalla tallenteella. Tällaisia ovat esimerkiksi videokasetit sekä DVD-, CD-ROM- ja Blue ray - levyt ja konsolipelit."

Eikös konsolipelejä tämän aiemman päätöksen perusteella voi korvata vastaavalla kappaleella? Joko laki on paketoitu niin, että tällainen pieni virhe sinne jää?

 

Score: 0

Tästä asiasta olen puhunut varmaan 20 vuotta, mutta aina yhtä turhaan. Tekijänoikeus ei liity tekniseen julkaisualustaan (VHS, DVD, CD-ROM, BD tms), joten kun puhutaan tekijänoikeuteen liittyvistä rajoituksista, puhe teknisistä tallenteista on täysin asiatonta.

Kielto korvata rikkoutunut tallenne uudella liittyy vain siihen, että sisältö nauttii erityistä suojaa, tässä tapauksessa joko "elokuvateos" tai "digitaalisessa muodossa oleva tietokoneohjelma". Konsolipelin voi siis korvata uudella kappaleella, oli se pakattu mihin muotoon tahansa.

Se ei myöskään ole "Blue ray -levy" vaan "Blu-ray -levy". Hm...

Heikki Poroila

Score: 0

Vau, tämä on uskomaton takaisinotto. En henkilökohtaisesti laita pelejä fyysisiin CD-levyihin, koska verkossa ostetut saapuvat aina aikaisemmin. Tällä hetkellä verkossa on paljon ilmaisia ​​pelejä, ja Steamillä on joskus halpoja tai ilmaisia ​​pelejä.

Pelaan myös pelisivustoilla, kuten https://slots.io/, ja jokaisesta satunnaisesta helmistä, jonka voin löytää verkosta. Olisi hienoa, jos joku suosittelisi peliä.

Score: 0

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?