Äänikirjan striimaus verkosta

Käännyn tekijänoikeusnerojen puoleen siinä, mitä tekijänoikeuslaki sanoo äänikirjan striimauksesta esimerkiksi opetustilanteessa? Esimerkiksi ruotsalainen e-kirjapalvelu Elib tarjoaa sivustollaan myös äänikirjoja. Onko niitä sallittua kuunteluttaa isolle porukalle vai onko ne pääosin yksityiskäyttöön?

Score: 0

Lähtökohtaisesti ainakin musiikin suoratoistopalvelut kuten Spotify on tarkoitettu vain yksityiseen käyttöön eli kirjasto ei voi hyödyntää Spotify-tekniikkaa ilman julkisen esittämisen lupaa. Tällainen lupa kuitenkin on olemassa, koska kunnilla on sopimus Teoston ja Gramexin kanssa. Tämä sopimus koskee kuitenkin vain musiikkia, ei äänikirjoja. *

Laki (To §21) meillä lähtee siitä, että julkinen esittäminen on sallittua ei-kaupallisessa tilaisuudessa siinä tapauksessa, ettei kyseinen esittäminen (tässä tapauksessa siis äänikirjan yhteiskuuntelu) ole tilaisuuden pääasia, vaan "yksi iltamien monista ohjelmanumeroista". Lain §21 sisältää kuitenkin poikkeuksen jumalanpalveluksen ja opetuksen suhteen. Niissä saa esittää julkistetun teoksen ilman erillistä lupaa (poislukien näytelmä- ja elokuvateokset). Tässä tapauksen ilmaisu "opetuksen yhteydessä" viittaa opetukseen erikoistuneen organisaation toimintaa, ei esimerkiksi sitä, että kirjastonhoitaja on kirjastossa järjestettävässä tilaisuudessa "opettavainen".

Summa summarum: itse tulkitsen lakiamme siten, että jos tämä "opetustilanne" täyttää edellä mainitsemani ehdon, e-kirjan soitattaminen opetustilanteessa on sallittua, kunhan äänikirja ei ole näytelmä- tai elokuvateos.

Heikki Poroila

* Täsmennys 20.8.2015 klo 21.10. Asia on ilmaistu kielellisesti todella surkeasti, tässä parempi muotoilu: "Lähtökohtaisesti ainakin musiikin suoratoistopalvelut kuten Spotify on tarkoitettu vain yksityiseen käyttöön eli kirjasto ei voi hyödyntää Spotify-tekniikkaa ilman Spotifyn kanssa tehtyä sopimusta. Yleinen lupa musiikin julkiseen esittämiseen on kirjastoilla olemassa, koska kunnilla on sopimus Teoston ja Gramexin kanssa."

Score: 0

Kuulostaa hiukan omituiselta:

"Lähtökohtaisesti ainakin musiikin suoratoistopalvelut kuten Spotify on tarkoitettu vain yksityiseen käyttöön eli kirjasto ei voi hyödyntää Spotify-tekniikkaa ilman julkisen esittämisen lupaa. Tällainen lupa kuitenkin on olemassa, koska kunnilla on sopimus Teoston ja Gramexin kanssa. Tämä sopimus koskee kuitenkin vain musiikkia, ei äänikirjoja."

Miksi soudat ja huopaat tämän julkisen esittämisen kanssa?

Siis voiko kirjasto hyödyntää Spotify-musiikkia tilaisuuksissan vai ei? Entä Naxos ym?

Esim tietokoneen kovalevylle, muistitikulle tai CD:lle tallennettua musiikkia ei voi hyödyntää?

Minut on opetettu ajattelemaan, että Teoston ja Gramexin sopimukset kattavat ainoastaan kasetit sekä LP- ja CD-levyt.

Olen aina yhtä pihalla näiden tekijänoikeusjuttujen kanssa...

Score: 0

Tekijänoikeuslaki ei tunne käsitettä "hyödyntää". Täytyy olla tarkempi. Esimerkiksi seuraavasti (pahoittelen äänikirjoja koskeneeseen vastaukseeni tullutta hämäryyttä, syynä oli se että kiirehdin käsittelemään ei-musiikin käyttöä opetustilanteessa ja tuo Spotify-kohta jäi kieltämättä moniselitteiseksi):

Musiikin kuunteleminen kirjastossa, asiakas aktiivinen, mutta kirjasto tarjoaa kuunneltavan musiikin. Tämä on tulkittu musiikin julkiseksi esittämiseksi, koska mikään kirjastossa tapahtuva ei ole yksityistä. Omilla kuulokkeilla omalta läppäriltä tapahtuva kuunteleminen ei todennäköisesti kuitenkaan olisi julkista esittämistä, koska kirjastolla ei ole kuunteluun osallisuutta. Jos musiikkia kuunnellaan kirjastossa laillisesta lähteestä (äänite, suoratoisto tai muu laillinen lähde netissä, laillinen elävä esitys), kyseessä on luvanvarainen toiminta, koska musiikin julkinen esittäminen on oikeudenhaltijan yksinoikeus.

Musiikin julkiseen esittämiseen kirjastossa laillisesta lähteestä on hankittu lupa siten, että kaikki Suomen kunnant ovat tehneet asiaa koskevan yleissopimuksen Gramexin (esittäjät) ja Teoston (tekijät) kanssa. Tämä lupa ei kuitenkaan sisällä oikeutta kaupallisten suoratoistopalveluiden sisältöön eli niiden sisältämä musiikki ei ole "laillinen lähde" ilman erillistä sopimusta palvelun tuottajan kanssa.

Kirjasto, joka on tehnyt sopimuksen Naxos Music Libraryn kanssa (ostanut lisenssin), voi tarjota sen verkossa olevaa suoratoistopalvelua suoraan asiakkaille kotona tai kirjastossa. Musiikin kuuntelupalvelu kirjastossa Spotifyn kautta edellyttäisi, että kirjasto on tehnyt sopimuksen Spotifyn kanssa. Tiettävästi tällaisia sopimuksia ei ole kirjastoille tarjottu, ja tästä syystä Spotify kirjaston tarjoamana musiikin lähteenä ei ole laillinen. Mikään ei tuollaista sopimista kuitenkaan estä, jos palvelun tarjoajalla on sellaiseen kiinnostusta. Tähän asti ei ilmeisesti ole ollut.

Kirjastossa tapahtuvassa musiikin kuuntelussa ei voi hyödyntää yksityishenkilöllä olevaa oikeutta päästä käsiksi Spotifyn tarjontaan, ellei kuuntelu tapahdu em. tavalla kuulokkeilla ja asiakkaan omalta laitteelta. Tästä syystä Spotify musiikin lähteenä ei ole laillinen myöskään yksittäisessä musiikkia sisältävässä kirjaston tapahtumassa, vaikka siinä siis muuten saa musiikkia esittää.

Kirjaston kokoelmassa olevia laillisia tallenteita saa käyttää musiikin julkisessa esittämisessä, mutta kovalevylle, muistitikulle tai itse valmistetulle CD-levylle taltioitua musiikkia ei. Syynä on jälleen se, että ne eivät ole "laillisia lähteitä" muussa kuin yksityisessä käytössä.

Ainoa tilanne, jossa kirjasto voi tarjota musiikkia kopioidusta lähteestä, on se, että asetuksessa mainittu kirjasto (esimerkiksi Helsingin kaupunginkirjasto) on turvaperustein (tekijänoikeuslain §16) tehnyt kopion vahingoittumiselle alttiista äänitteestä. Tätä turvakopiota on luvallista käyttää tätä tarkoitusta varten varatun päätteen kautta, kunhan siinä ei ole digitaalisen kopioinnin eikä edelleenlähettämisen mahdollisuutta. Kirjasto 10 voisi siis digitoida vanhat LP-levynsä ja antaa asiakkaiden kuunnella niitä päätteen kautta kirjaston tiloissa.

Toivottavasti asia nyt selkiintyi, vaikka jouduin olemaan näin monisanainen. Olen lisännyt tuohon aiempaan viestiini myös täsmennyksen tästä Spotify-asiasta, kun se jäi vähän kesken.

Heikki Poroila

Score: 0

Tietoläheinen tarkastelu Spotify- ja tekijänoikeuslakeihin tämän säikeen kautta. Luulen, että sain selville Spotifystä vain 2 vuotta sitten, tämä on uskomatonta.

Score: 0

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?