Tekijänoikeus vahvistui taas kaikessa hiljaisuudessa

Julkisuudessa on puhuttu jonkin verran äänitteiden suoja-ajan pidentämisestä 20 vuodella (astui voimaan marraskuussa 2013). Ilman julkista keskustelua vietiin samalla läpi myös toinen muutos, joka vaikuttaa paljon nopeammin ja laajemmin.

Kysymys on sanoitettujen teosten suoja-ajasta, jonka laskemistapa on muuttunut - luonnollisesti tekijöiden oikeutta vahvistaen. Aiemmin musiikkia ja tekstiä käsiteltiin itsenäisinä elementteinä, jolloin esimerkiksi Oskar Merikannon sävellys Ilmari Kiannon tekstiin vapautui musiikin osalta 1995, tekstin osalta vapautuu vasta 2042.

Lainmuutoksen seurauksena sanoitettu sävellys on yhtenäinen suojan kohde, joka kokonaisuutena vapautuu vasta kun viimeisen tekijän kuolemasta on kulunut 70 vuotta. Mikä pahinta, laki on takautuva eli jos toinen elementti on ollut marraskuussa 2013 vielä suojattu - kuten tuo Merikannon laulun teksti - koko teos saa myöhemmin kuolleen suojan pituisen kokonaissuojan. Täten myös Merikannon sävellys muuttui takautuvasti taas suojatuksi.

Näin ison ja esimerkiksi kirjastojen toimintaa selkeästi hankaloittavan muutoksen vieminen läpi keskusteluitta kertoo karusti siitä yksipuolisuudesta, jolla tekijänoikeutta Suomessa hallinnoidaan.

Heikki Poroila

Score: 0

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?